Vücudunuzu Yaza Hazırlayın!

Yağ Yakımı

Yaza doğru geri sayım başladı. Plaj vücudu için hazırlıklar da hız kazandı. Peki ama vücudunuzu yaza hazırlarken sağlıktan ödün vermemek için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Ağır egzersizler, aç hissedilen günler, yoğun bakım seansları gerçekten zinde bir bedenin tek formülü mü? Vücudunuzu yaza hazırlamanın bilimle kanıtlanan en etkili ve pratik yollarını sizler için derliyoruz. Yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar: 

  • Plaj Vücudu için Vücudunuzu Yaza Hazırlarken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
  • Yağ Yakımı Nedir?
  • Vücuttaki Yağ Nasıl Yakılır?
  • Kas Kütlesini Artırmak İçin Neler Yapılmalı?

Peki vücudunuzu yaza hazırlamanın temel formülü ne? Öncelikle kendinize özen göstermelisiniz. Beslenmeden harekete, yaşam tarzından bakıma kadar kendinize daha “iyi davranmanın” yollarını hedeflemelisiniz. Kışın rehavetini üzerinizden atmak, yaz enerjisini doyasıya hissetmek ve plaj vücuduna kavuşmak için adım adım kendinize “bakmalısınız.” İlk adım cilt bakımı oluyor. Kış boyunca kuruya, soğuktan yıpranan cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu süreçte düzenli temizlik, kuru fırçalama gibi rutinler oldukça önemli. Elbette cilt bakımının en önemli ayağı su içmek… Bunun için günlük yeterli miktarda su almaya özen göstermeli ve cildinize sadece dışarıdan değil içeriden de nem vermeyi sağlamalısınız. 

Dengeli beslenme ve hareketli bir hayat rutini ile yağ yakımını teşvik etmelisiniz. Kilo vermenin yalnız fit görünüm için değil, omurgaya binen yükü azaltmak için de oldukça önemli olduğu malum. Yalnızca plaj vücuduna sahip olmak için değil, sağlıklı ve güçlü bir bedenle yaşamınıza devam edebilmek için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Yağ yakımı hakkında daha detaylı bilgiyi yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. Buna ek olarak kas kazanımı da önemli. Kas kütlesini artırmak için antrenman programı uygulamalı, yeterli protein almalı ve bedeninizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. 

Yaza hazırlanırken, plaj vücudu hayali kurarken yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenler de var. Örneğin şok diyetlerden kaçınmalısınız. Vücudunuzda ani su kaybına neden olacak zayıflama çaylarından, bilinçsiz tüketilen takviyelerden uzak durmalısınız. Planınız kısa sürede çok kilo vermek değil, yeterli zamanda bedeniniz için ideal olan yağ oranına erişmek olmalı. Tartıdaki rakamdan ziyade, bedeninizdeki yağ oranını gözlemlemelisiniz. Bu sırada en yakın arkadaşlarınızın mevsim sebze ve meyveleri, lifli gıdalar olduğunu hep aklınızda tutmalısınız. 

 

Vücudunuzu Yaza Hazırlarken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Plaj vücudu için beslenme programı oluştururken, uygularken size yardımcı olacak profesyonel yardımcılar Defya’da. Siz de yağ yakmak ve kas kazanmak için ihtiyaç duyduğunuz yiyecek ve içecekleri kolaylıkla evde hazırlayabilirsiniz: 

  • Tribest Glass Personal Blender, çeşitli smoothieler yapmanızı ve kolaylıkla yanınızda taşımanızı sağlıyor. Farklı boyutlardaki (200, 400, 600 ml) cam kapları sayesinde hazırladığınız içecekleri kolaylıkla dilediğiniz yere götürebilirsiniz. Üstelik paslanmaz bıçaklar ve dayanıklı hazneler sayesinde onu uzun süre kullanabilirsiniz. Tek dokunuşla çalıştırma düğmesi bulunan profesyonel blender sayesinde protein ağırlıklı smoothieler yapmak şimdi çok daha kolay. 
  • Tribest Solostar Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı ile hem juice sıkabilir hem de yemiş ezmeleri hazırlayabilirsiniz. Yaza hazırlanmayı arzu edenlerin vazgeçilmezi olan sıkacak güçlü çiğneme metoduna sahip. Öyle ki meyve ve sebzeleri 47 RPM gibi düşük hızda sıkarak besin ögelerini koruyor ve sizlere besleyici ara öğünler hazırlıyor. 
  • British Berkefeld 8.5 Lt. Portatif Su Arıtma Cihazı ile her an temiz içme suyu yanınızda. Elektrik gerektirmeden haznesindeki suyu yer çekiminin gücüyle temizleyen su arıtıcı seramik filtrelerinden güç alıyor. Hatta parazit ve partikülleri %99.99, toksik kurşunu %99.5 oranında temizliyor. Aktif karbon ile klor üzerinde etki gösteren filtre sistemi kirleticilerin temizlenmesinde tam bir uzman. Temiz su tüketirken damacana taşıma derdinden kurtulmak isteyenlerdenseniz siz de evlerinizde taşınabilir cihazlara yer açmalısınız

 

 

Yağ Yakımı Nedir?

Besin yoluyla alınan ve kullanılmayan kaloriler vücutta depolanıyor. Trigliseride dönüşerek yağ hücrelerinde stoklanıyor. Enerji ihtiyacı halinde ise yıkım start alıyor. Diğer bir deyişle depolanan yağların parçalanması süreci, yağ yakımı demek. İşte kilo vermenin sırrı da burada… Kalori açığı oluşturma yoluyla yağ yakabilirsiniz. Yani günlük aldığınız kalori miktarı harcadığınızdan az olduğunda yağ yıkımını deneyimleyebilirsiniz. Elbette bu sürecinin anahtarları da var. Vücutta yağ yakımını hızlandırmak ve kas kütlesi artırmak için neler yapabileceğinizi adım adım açıklıyoruz. 

 

Vücuttaki Yağ Nasıl Yakılır?

Plaj vücuduna sahip olmak için yağ yakımı ilk hedefiniz olmalı. Bu sırada kas kütlesi artırmaya özen göstermelisiniz. İlk adım olan yağdan kilo vermek için yapabilecekleriniz oldukça fazla: 

  • Leziz ve besleyici yağlı balıklar tüketebilirsiniz. Omega 3 yönünden bir hayli zengin olan somon gibi yağlı balıklar vücudun yağ yakımına destek veriyor. Hatta düzenli balık yağı kullananların yağ kaybettiği bilimsel olarak kanıtlandı. 
  • Kahve yağ yakımını hızlandıran içeceklerden biri. Güçlü bir kafein kaynağı olan kahvenin egzersiz performansını artırdığını da not düşmeliyiz. Dahası, araştırmalar metabolizmayı hızlandırma etkisi de bulunan içeceği düzenli olarak tüketmenin yağ yakmaya destek olduğunu ortaya koyuyor. (Kaynak)
  • Kan şekeri üzerinde düzenleyici olan elma sirkesinin tüketilmesi de özellikle karın çevresindeki yağların yakımına yardım ediyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar elma sirkesi verilen canlıların göbek çevresindeki yağlarının azaldığını gösteriyor. 
  • Plaj vücudu için hazırlanırken yağ yakımı sırrı arayanların bir diğer yardımcısı da zeytinyağı. Dünyanın en sağlıklı yağları arasında gösterilen zeytinyağı HDL kolesterolü artırıyor. Buna ek olarak, kişiyi tok tutuyor ve trigliseritleri düşürüyor. Ayrıca metabolik hızı artırıyor ve yağ kaybına zemin hazırlıyor. (Kaynak)

 

Kas Kütlesini Artırmak İçin Neler Yapılmalı?

Spor salonlarında saatler harcamak kas kütlesi artırmak için yeterli mi? Maalesef hayır… Kas kazanmak için beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelisiniz. Ayrıca bilinçli spor yapmak da oldukça mühim. Elbette neler yapmanız gerektiğini anlamak için kas oluşumunun temel sistemine hakim olmalısınız. Vücut kaslardaki aminoasitleri sürekli yenileme süreci yaşıyor. Eğer alınan protein harcanandan azsa kas kütlesi kayboluyor. Ancak protein parçalanma oranı azalır ve biriktirme oranı artırılırsa işte o zaman kaz kazanılıyor. Bunu sırrı ise protein alımı, direnç çalışmaları, ağırlık antrenmanlarından geçiyor. İşte kas kütlesi artırmak için tüyolar:

  • Kas kütlesi artırmak için egzersiz programındaki hareketleri tekrar etmelisiniz. Belirli ağırlık ile ortalama 6-12 tekrar edilen hareketler sayesinde kas gelişimi sağlayabilirsiniz. 
  • Vücudun her bölgesi ve bölgedeki kası için yapılması gereken hareket farklı oluyor. Bu nedenle doğru hareketi seçmeli, ilgili kas gruplarını art arda çalıştırmalı ve profesyonel bir programla antrenman yapmalısınız. 
  • Kas kütlesi artırmak isteyenlerin hem set aralarında hem de antrenman günleri arasında dinlendiğini görmüşsünüzdür. Kasın yapılanması için aralıksız spor yapmak doğru değil. Vücuda onarım için zaman vermeli, kaslara hazır olmadan çok fazla yüklenmemeli ve plaj vücudundan daha önemli olanın sağlık olduğunu aklınızdan çıkarmamalı, acele etmemelisiniz. 
  • Peki kas kütlesi artırmak için ne yenir? Yapılan çalışmalar, vücut ağırlığının kilogramı başına 0.72 kilogram kadar protein tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu sayede kas kazanabilirsiniz. Süreçte vücut işleyişinin ideal düzende devam etmesi için sağlıklı yağ ve karbonhidratlar almalısınız. Ancak işlenmiş gıdalar ve hayvansal yağlardan uzak durmanızda fayda var. 

Kas kütlesinin artışı vücudun yağ yakımını da hızlandırıyor. Bu nedenle başlarda ağır ilerleyen bir süreç olsa da kas artırdıktan sonra yağ yakma hızınızın da yükseldiğini fark edebilirsiniz.


Etiketler: Defya
Mart 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR