Ağır Metal Detoksu Nedir? Nasıl Yapılır?

Ağır Metal Detoksu

 Doğada bulunan elementlerden ve günlük hayatımızı temas ettiğimiz maddelerden olan ağır metaller, sağlığımız üzerinde istenmeyen etkilere sahip. Peki zamanla birikerek sağlık sorunlarına yol açabilen, hayatı olumsuz etkileyebilen bu maddelerden korunmak mümkün mü? Evet… Ağır metal detoksu adı verilen beslenme programları ile siz de vücutta biriken istenmeyen ağır metallerin etkilerini zayıflatabilirsiniz. Bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormon ve sindirim sorunlarının önlemini almak için daha fazla beklemenize gerek yok. Uzun vadede daha büyük sorunlara neden olabilecek ağır metalleri yakından tanımak, ağır metal detoksu nedir ve nasıl yapılır hemen öğrenmek için Defya blog sizlerle. 

Yazımızda yanıtlarını bulacağınız diğer soruları şöyle sıralayabiliriz: 

  • Ağır Metal Detoksu Nedir?
  • Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır?
  • Ağır Metal Detoksu Tarifi Nasıldır?
  • Ağır Metaller Vücuttan Nasıl Atılır?

 

 

Ağır Metal Detoksuna Yardımcı Defya Ürünleri 

Defya Ailesinin sizlerle buluşturduğu sağlıklı yaşama yardımcı ev aletleri arasında ağır metal detoksunda kullanabileceğiniz birçok cihaz mevcut. İşte ağır metal detoksuna yardımcı Defya ürünleri; 

  • Sıkacaklar: Yeşil sebzelerden kök sebzelere, meyvelere kadar birçok besini içecek haline getirmenize yardımcı olan cihazlar, yavaş sıkım tekniği ile vitamin ve minerallerin korunmasına yardımcı oluyor. Lifli besinlerin suyunu çıkarmakta uzman yatay juicerlar ve katı meyve sebzeler için tercih edebileceğiniz dikey tasarımlar Defya’da. Siz de dünyanın en ünlü markalarının, sağlıklı beslenme için özel tasarlanmış cihazlarını şimdi sipariş verin! Ağır metal detoksu yaparken sebze ve meyve tüketmeyi kolaylaştıran sıkacaklarla hayatınızı kolaylaştırın. 
  • Su arıtıcılar: British Berkefeld uzmanlığı ile Defya bünyesinde sizlere sunulan taşınabilir su arıtıcılar seramik filtrelerle kirleticilerden korunmanıza yardımcı oluyor. Öyle ki seramik filtreler, ağır metaller arasında yer alan toksik kurşunu %99.5 düzeyinde arındırıyor. Test sonuçlarını 6, 8.5 ve 12 litre boyut seçenekleri bulunan arıtıcıların belgeleri arasında bulabilir, hemen inceleyebilirsiniz. 
  • Blenderlar, Defya’nın en sevilen ürünleri… Vakumlu, cam hazneli, güçlü motora sahip çeşit çeşit Tribest ve Blendtec cihazı bir arada inceleyebilirsiniz. Yüksek motor gücü sayesinde hemen her gıdayı hızla parçalayan ürünler sayesinde sağlıklı detoks içecekleri hazırlamak yalnızca birkaç dakika alıyor. Siz de öğünlerinize daha çok sebze ve meyve eklemek için Defya koleksiyonunda yer alan birbirinden güçlü, geniş hazneli ve keskin bıçaklı blenderları tercih edebilirsiniz. 

Ağır Metal Detoksu Nedir?

Yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerini esas alan ağır metal detoksu, basit bir önlem olarak tanımlanabilir. Ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına karşı düzenlenecek özel beslenme ve yaşam programlarına verilen ağır metal detoksu, aslında sağlıklı yaşam için bedene armağan edilen bir savunma stratejisi. 

Ağır metal detoksu nedir diye soranlar yalnızca vücuttan metallerin atılmasına yarayan bir program anlamamalı. Detoks aynı zamanda yaşamımızdaki ağır metal maruziyetini azaltmaya yönelik seçimler de içeriyor. Diğer bir deyişle ağır metallere karşı daha bilinçli bir yaşam alışkanlığı kazanmaya yönelik ayrıntılar da ağır metal detoksu programının içinde. Risk faktörlerini azaltmak ve maruz kalınan ağır metalleri vücuttan atmak detoksun hedefleri arasında. Elbette bu sırada vücuttaki değerli mineralleri ve vitaminleri kaybetmemek esas.  Anlayacağınız ağır metal detoksu için hayatımızda atabileceğimiz birçok farklı adım var. Siz de onları öğrenmek ve daha sağlıklı bir yaşam için ağır metal tehdidini hayatınızda en aza indirmek için ağır metal detoksunu daha yakından tanıyabilirsiniz.

Ağır metal denince aklınıza sadece kurşun mu geliyor? Oysa kadmiyum, arsenik, alüminyum, civa gibi birçok farklı madde ağır metaller arasında kategorize ediliyor. Üstelik bu maddeler hayatımızın hemen her yerinde bizlerle beraber. Peki risk faktörünü azaltmak için yapabileceğimiz hiçbir şey yok mu? İşte ağır metal detoksu öncesinde yaşamınızda temas ettiğiniz zararlı maddeleri azaltmak için yapabileceğiniz değişiklikler,

  • Sigara gibi sağlığınız için zararlı alışkanlıkları bir an önce bırakmalısınız. Kadmiyum içeren sigara, uzun vadede kemik erimesi gibi birçok soruna yol açabiliyor.
  • Eski tip amalgam dolguları yeni nesil dolgu maddeleri ile değiştirmelisiniz.
  • Mutfakta alüminyum folyo kullanmayı bırakmalı, alüminyum tencere ve kaplardan uzak durmalısınız.
  • Temiz hava bulunan yerlerde yaşamaya özen göstermelisiniz. Bulunduğunuz mekanlarda hava temizleyici cihazlar kullanabilirsiniz.
  • Deniz diplerinde yaşayan canlıları ve dip balıklarını tüketirken dikkatli olmalısınız. Kaynağını bildiğiniz üreticilere yönelmeli, özellikle kirli suda beslenen ve ağır metal taşıyabilen midye gibi deniz canlılarından uzak durmanız.
  • Çok eski binaların bulunduğu alanlarda yapılan yıkımlar süresince mutlaka koruyucu maske kullanmalı ve soluduğunuz havanın temiz olduğundan emin olmalısınız. Eski su tesisatlarının, inşaat malzemelerinin, boyaların istenmeyen ağır metaller içerebileceğini unutmamalısınız. 
  • Bol su ve kontrollü olarak detoks suyu tüketmelisiniz. 

 

Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır?

Yaşam tarzınızda yaptığınız bu küçük değişikliklerin ardından sıra ağır metal detoksuna geldi. Ağır metalleri bedeninizden atmaya yardımcı olacak detoks süresince beslenmenize özellikle dikkat etmelisiniz. Peki ağır metal detoksu nasıl yapılır? (Kaynak) İlk olarak vitamin ve mineral açısından zengin, ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan besinleri bolca tüketmelisiniz. Onların başında ise kişniş geliyor. Özellikle taze kişniş içeren tarifleri bol bol tüketerek ağır metallerle savaşabilirsiniz. Ayrıca sarımsak, yaban mersini, spirulina, klorella, köri, yeşil çay, domates, pancar ve probiyotik tüketimine özen göstermelisiniz. 

Öte yandan, vitamin eksikliği de ağır metallere karşı bedeni savunmasız kılabiliyor. Bu nedenle mutlaka bir uzman desteği alarak vitamin değerlerinizi kontrol ettirmeli ve beslenme programını bu veriler ışığında bir hekim yardımıyla oluşturmalısınız. 

Ağır metal detoksu nasıl yapılır incelerken kaçınmanız gereken besinlerin de listesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Onların başında, dip balıkları, işlenmiş gıdalar, pirinç ve alkol geliyor. Detoks süresince yaşamınızdan bu bileşenleri mümkün olduğunca uzak tutmanızda fayda var. Elbette süreçte sadece temizliğinden emin olduğunuz içme suları tüketmelisiniz.

Ağır Metal Detoksu Tarifi

Defya Ailesi için Fonksiyonel Hayat tarafından hazırlanan özel ağır metal detoks içeceği tarifimiz sizlerle.

 Malzemeler

  • 1 adet Küçük Yerli Muz
  • 1 adet Küçük Portakalın Suyu
  • yarım su bardağı Yaban Mersini
  • yarım demet Taze Kişniş
  • 1 çay kaşığı Spirulina (tercihe bağlı)

Ağır metal detoksu tarifini yapmak da oldukça kolay. Tüm malzemeleri güçlü blender içine atarak karıştırmanız ve homojen bir kıvam aldığında servis etmeniz yeterli. Afiyet olsun. 

 

 
Ağır Metaller Vücuttan Nasıl Atılır?

Ağır metaller detoksifikasyon yoluyla vücuttan atılıyor. Yeterli su alımı ile dokularda depolanan ağır metaller mobilize olarak dışarı atılabiliyor. Elbette bu maddelere bağlanan besin ögelerini almak da detoks sürecini daha kolay hale getiriyor. Örneğin bir tür yosun olan klorella, spirulina gibi maddeler onlardan bazıları. Hücre dışına çıkışı kolaylaşan ağır metaller bu sayede vücuttan çok daha kolay bir şekilde çıkıyor. Ancak ağır metal detoksu sürecinde bedendeki kandida mantarı probleminin de gözden geçirilmesi önemli. Zira kandida yoğunluğu, ağır metallerin tutulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle ağır metal detoksu sürecinde kandidayı beslemeyen özel bir beslenme programı hazırlanması da detoksifikasyonu çok daha verimli hale getiriyor. (Avokado çekirdeği ekstresinin kandida ile savaşta etkin olduğunu biliyor muydunuz?)


Sudaki Ağır Metaller Nelerdir Nasıl Temizlenir?

Çevresel koşullar nedeniyle günümüzde sudaki ağır metaller, temizlenmesi gereken faktörlerden biri. Temiz içme suyuna erişimin her geçen gün daha da zor olduğu bugünlerde,  sudaki ağır metaller nasıl temizlenir, nelerdir sizin için detaylandırıyoruz. Ağır metaller, çevre kirliliğinden, şebeke hatlarından, eskimiş su tesisatlarından dolayı suya geçebiliyor. Yaygın bir sorun olsa da metallerin suya karışması sağlık için önemli bir risk. Oysa alınacak küçük tedbirlerle ağır metal yüklü suların vücuda ulaşmasının önüne geçebilirsiniz. Sudaki ağır metallerin temizliği için su arıtma cihazları kullanabilirsiniz. 

Üstelik ağır metal arıtacak özel filtre sistemiyle donatılan arıtıcılar her zaman montaj veya elektrik gerektirmiyor. British Berkefeld markasının özel geliştirilmiş portatif su arıtıcı modelleri herhangi bir montaj gerektirmeden, yer çekimi kuvveti ile soyu temizliyor. Ürünler hakkında detaylı bilgiye geçmeden önce sudaki ağır metallerin neler olduğunu gözden geçirelim.
 

Sudaki Ağır Metaller Nelerdir?

Endüstriyel üretim, çevre kirliliği, tarım ilacı kullanımı, şebeke hatları gibi birçok nedenle sularda ağır metaller bulunabiliyor. En sık rastlanan suda bulunan ağır metaller arasında arsenik, kurşun, manganez, bakır ve krom var. Maden arama çalışmaları, fosil bitki ve hayvan kalıntıları, eski şebeke boruları, volkanik tozlar gibi nedenlerle bu ağır metallerden biri veya birkaçı suda yer alabiliyor.

Ağır Metallerin Zararları 

Ağır metallerin vücutta bıraktığı etkiyi farklı şekillerde görebilirsiniz. Farklı ağır metallerin vücut için farklı zararları olduğundan söz edebiliriz. Ağır metal zehirlenmesi genellikle sık, sürekli ve düşük dozda maruziyet sonucu yıllar içinde meydana gelen bir sorun. Sudaki ağır metallerin uzun vadeli zararlarını şöyle özetleyebiliriz; (Kaynak)

  • Böbrek fonksiyonlarında sorunlar meydana gelebiliyor.
  • Testlerde karaciğer fonksiyonları üzerinde değişiklik görülüyor.
  • Kas güçsüzlüğü ve zayıf koordinasyon fark edebilirsiniz.
  • İşitme ve konuşma güçlükleri, bilişsel fonksiyonlarda sorunlar meydana gelebiliyor.
  • Kabızlık gibi sindirim ve boşaltım sistemi ile ilgili problemler oluyor.
  • Uyku sorunları baş gösteriyor.
  • Yüksek tansiyon ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Mide bulantısı kusma veya ishal yaşayabilirsiniz.
  • Ciltte şişme ve renk değişimleri görebilir, lezyon gibi lekelerle karşılaşabilirsiniz.
  • Kas krampları ağır metal zehirlenmelerinde gördüğümüz diğer problemlerden biri.
  • Bazı kişilerde nefes alma sorunları ve ateş de meydana gelebiliyor.

Tüm bu semptomlar ağır metallerin zehirlemesi durumunda karşılaşabileceğiniz ilk belirtiler.  Uzun vadede ise birçok farklı kronik hastalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Alzheimer'dan kansere kadar birçok hastalığın ağır metal birikimi ile ilgisi olabileceği düşünüyor. (Kaynak 2)

Peki ağır metal zehirlenmesi nedir? Vücuda giren ağır metallerin birikerek belli semptomlara yol açmasına ağır metal zehirlenmesi denir. Yüksek oranda birikim, otizme, tiroid sorunlarına ve üreme sisteminin fonksiyonlarının bozulmasına yol açabiliyor. Gerekli önlemlerin alınmadığı ileri düzey zehirlenmeler ise, organlarda farklı sorunlara hatta hayati tehlikeye dahi yol açabiliyor. Eğer metal zehirlenmesine dair bir şüpheniz varsa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. 
 

Sudaki Ağır Metaller Nasıl Filtrelenir?

Sudaki ağır metallerin filtrelenmesi için arıtma cihazlarının kullanılması en pratik ve etkili çözüm. Ancak her su arıtıcı, metal filtrasyonunda aynı etkiyi göstermiyor. Bunun için uluslararası bağımsız laboratuvarlardan alınmış test sonuçlarını görmelisiniz. Filtrelerin performanslarından ancak bağımsız laboratuvarlarca onaylanmış test sonuçlarına ve sertifikalara bakarak emin olabilirsiniz.

British Berkefeld ürünlerinde kullanılan ATC Super Sterasyl Filter için yapılan test sonuçlarına göre; sekiz yüz galon musluk suyu, pH 8.50'de Metal Çözeltisi ile zenginleştirildi. Bu karışım filtre ile süzülerek test edildi. Elde edilen sonuçlara göre, filtrenin arsenik filtrasyonundaki arındırma oranı %99.9, baryum temizleme oranı %97, berilyum %91.8+, kadmiyum %98.4+, cıva %91.7+, antimon %92.1+, selenyum %99, talyum %91.7, bakır %85.8, demir %98.6, manganez %94.9 ve çinko %81 olarak not düşüldü. 

ATC Süper Sterasyl Filtre, alüminyum hariç 800 galona kadar metal konsantrasyonunu en az %81 oranında azaltır; testler NSF Standardı 53 standartlarına göre yapılmıştır. 

Detaylı metal testi sonuçları için tıklayınız. 
 

Sudaki ağır metaller arasında yer alan kurşun için yapılan özel testler de benzer bir sonucu göz önüne seriyor. ATC Super Sterasyl Filter, kurşun konsantrasyonunu ortalama %99,5 verimlilikle azaltıyor. 

Kurşun testi sonuçları için tıklayınız.
 

British Berkefeld Su Arıtıcılar ile Temiz Su Sizinle

British Berkefeld su arıtıcılar, elektrik/montaj imkanının kısıtlı olduğu durumlarda temiz ve güvenli içme suyuna erişim sağlamak için tasarlanıyor. Portatif yapısı sayesinde kolayca taşınabiliyor. Montaj gerektirmiyor ve çalışması için elektriğe ihtiyaç duymuyor. Cihaz, üst üste yerleştirilmiş iki adet dayanıklı paslanmaz çelik hazneden oluşuyor. Üst hazneye doldurulan su, yerçekimi prensibiyle alttaki hazneye doğru süzülüyor. NSF onaylı yüksek performanslı British Berkefeld seramik filtrelerden geçen su alt hazneye indiğinde içilebilir temizliğe kavuşuyor. 
 

British Berkefeld Su Arıtıcıların Performansı

British Berkefeld'in 185 yılı aşkın tecrübesiyle üretilen seramik filtreler, 1 mikrondan küçük gözenek yapısı ile; 

  • Parazit ve partikülleri %99.99 oranında arındırıyor.
  • Toksik kurşunu %99.5 oranında temizliyor.
  • Aktif karbon içeriği ile klor üzerinde etkili.
  • Emprenye gümüş kullanımı bakteri oluşumunu engelliyor.
  • NSF std 53 testlerine göre PFOA/PFOS gibi "sonsuz kimyasalları" %95 oranında elimine ediyor.

Su kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor ve size her zaman temiz içme suyu sunuyor. 

Farklı Boyutlarda Seçenekleri Var!

Cihazların en küçük kapasiteli seçeneği 6 litrelik portatif su arıtıcı ürünü. Portatif özellikli ürünler; acil müdahale durumları, mülteci kampları, doğal afet bölgeleri ve insani yardım projeleri gibi kritik senaryolar için tasarlanıyor. Bunun yanı sıra, kamp, doğa yürüyüşü ve outdoor aktiviteleri tutkunları için ideal. Akarsu, göl, kuyu suyu gibi farklı kaynaklardan su filtrelemek için kullanılabiliyor. Evde şebeke suyunu filtrelemek için de uygun. Böylece damacana su taşıma derdinden kurtulmak mümkün oluyor. 
 

British Berkefeld, yer çekimi bazlı filtreleme sistemlerinde ilgili NSF sertifikalarına sahip tek marka. ATC Super Sterasyl Filter filtreler, NSF/ANSI 42 (klor, tat, koku, partikül vb. estetik kirleticiler), NSF/ANSI 53 (kurşun, Cryptosporidium, VOC'ler, krom, PFOA/PFOS gibi sağlık etkili kirleticiler) ve NSF/ANSI/CAN 372 (malzemelerin kurşun içeriği) standartlarına göre test edilmiş ve onaylanmıştır.
 

Ürün yelpazesinde ihtiyacınıza göre 8,5 litrelik su arıtıcı da yer alıyor. Bu boyutta hem 2 hem de 4 filtreli ürünleri görebilirsiniz. Cihazın temizleme hızı, kullanılan filtre sayısına bağlı. Temizlik performansında bir değişiklik görmeseniz de, daha hızlı arıtılmış su elde etmek isterseniz 4 filtreli seçeneklere yönelebilirsiniz. 
 

Üstelik daha büyük iş yerleri, kalabalık evler ve mekanlar için 12 litre kapasiteli su arıtıcı seçeneği de mevcut. Hem günlük ihtiyaçlarınız hem de seyahatler, yazlık ve kamp lokasyonları için tercih edebileceğiniz arıtıcılar ile siz de her yerde temiz içme suyuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca British Berkefeld su arıtma cihazları standart seramik filtrelerin sunduğu kapsamlı arıtmaya ek olarak, suyundaki florür oranını düşürmek isteyen kullanıcılar için ayrıca satın alınabilen florür filtrelere sahip. Bu özel filtreler, British Berkefeld sistemleriyle uyumlu. Sudaki florürü etkili bir şekilde filtrelemenizi sağlıyor. Böylece, florür hassasiyeti olan veya şebeke suyunda yüksek florür bulunan bölgelerde yaşayan kullanıcılar da tamamen kendi tercihlerine göre kişiselleştirilmiş su arıtma deneyimi vadediyor. 


Florür Nedir? Zararları Nelerdir? yazımız üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

 
 
Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR