Akdeniz Diyetinin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Akdeniz Diyetinin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Renk renk meyve sebzeler, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar içeren zengin Akdeniz diyeti, günümüzde iyi yaşamın ve lezzetin buluşma noktası oluyor. Kilo yönetimini kolaylaştıran ve birçok hastalığın risk faktörünü azaltmaya destek veren Akdeniz tipi beslenmenin detaylarını Defya Blog aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Üstelik Akdeniz diyetine yardımcı çeşit çeşit mutfak profesyoneli de Defya.com.tr’de. İşte Akdeniz diyeti sağlıklı mı sorusuna cevap aradığımız yazımızın detayları: 

  • Akdeniz diyeti nedir noktasından hareket alıyor ve sizleri besin değeri açısından zengin bu beslenme tarzı ile tanıştırıyoruz. Özellikle deniz kıyısı bölgelerimizde, Ege ve Akdeniz illerimizde çok daha fazla uygulanan Akdeniz diyeti sağlıklı mı beraber öğreniyoruz. 
  • Akdeniz diyetinin faydaları gerçekten söylendiği kadar çok mu, bilimsel kaynaklar ışığında ilerliyoruz. 
  • Akdeniz diyeti uygulanırken nasıl beslenilir kısmında sizlere pratik ipuçları veriyor ve
  • Akdeniz diyetini kolaylaştıran Defya ürünlerini beğeninize sunuyoruz. 

Sebze ve meyvelerin mutfağınızdan hiç eksik olmayacağı Akdeniz tipi beslenme ile siz de rengarenk tabaklara hazırlanın. Hem lezzetli hem de görsel bir şöleni anımsatan tabaklarınız ile bedeninize bir iyilik yapın! 

 

Akdeniz Diyeti Nedir?

Yazılı ve katı kuralları olmayan Akdeniz diyeti, günlük beslenme rutinlerinin genel çerçevesini çizen bir beslenme şekli. Akdeniz çevresindeki ülkelerin beslenme tarzlarından ilhamla şekillenen diyete Akdeniz diyeti denir. Fransa, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerin mutfak kültürlerinin buluştuğu beslenme şekli, bol sebze/meyve, tam tahıl, kuruyemişler, sağlıklı yağlar içeriyor.

Akdeniz diyetinde yenilenler kadar yenmeyenler de dikkat çekiyor. Deniz ürünlerinin, sızma zeytinyağının, baharat ve yeşilliklerin sıkça tüketildiği bu diyette süt ürünleri, yumurta ve şarap az tüketiliyor. Kırmızı et, tatlılar, şarküteri ürünleri, rafine tahıllar, bira ve likör gibi içkiler neredeyse hiç tüketilmiyor. İşlenmiş gıda, rafine şeker ve beyazlatılmış unlar/tahıllar Akdeniz diyetinde yok denecek kadar az. Keza alkol tüketiminin de sağlıklı bir Akdeniz diyeti içinde kontrollü tüketimi önemli. 

Akdeniz diyetini sağlıklı yapan bir diğer unsur ise yaşam tarzı ile ilgili. Yemeklerin bir arada yendiği, sofraların paylaşıldığı sıcak iklim kültüründe, tuz yerine çeşnilerden yararlanmak adeta bir gelenek. Çeşit çeşit sebzenin ot, baharat ve meyvenin sofraları süslediği Akdeniz ülkelerinde haftada en az iki kez deniz ürünü tüketmek alışkanlıklar arasında. Bölgenin doğal olarak birçok bahçe sebzesine, yabani ot, tahıl ve bakliyata ev sahipliği yaptığını da belirtmeliyiz. Bu nedenle birçok besin ihtiyacı bitkisel kaynaklardan karşılanıyor ve hayvansal gıdaların tüketilme yüzdesi, yemekler içinde çok düşük. Üstelik Akdeniz diyetinde yoğurt gibi fermente gıdalar da mevcut.

 

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Yapılan çalışmalar, Akdeniz diyeti sağlıklı mı sorusunun yanıtını açıkça gösteriyor. Fiziksel aktivite ve düzenli uygulama ile Akdeniz diyetinin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylemek mümkün. Özellikle kilo kaybı, kalp sağlığı, tip 2 diyabete karşı koruyucu etkisi ve ani ölüm risklerini azaltması bakımından Akdeniz diyeti ile beslenen kişilerin daha şanslı olduğu kayıtlara geçiyor.

Ancak Harvard kaynaklarına göre Akdeniz tipi beslenmenin sağlıklı olmabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler var. Potansiyel riskleri göz ardı etmeden beslenme düzenlemek oldukça mühim. İlk olarak yiyecek porsiyonlarının doğru belirlenmesi hayati önem taşıyor. Doğru miktarlarda kalori alınmadığında kilo alma riski bulunuyor. Ayrıca Akdeniz diyeti sağlıklı mı sorusuna yanıt verirken çeşitlilik sağlayarak “evet” demek gerekiyor. Yeterince çeşitli beslenmeden, tek tip yiyecek seçimleri ile sağlıklı olmak ve dengeli beslenmek maalesef mümkün değil. 

Sonuç olarak araştırmalar Akdeniz diyetinin kardiyovasküler sorunların önlenmesi, yaşam süresinin uzatılması, yaşam kalitesinin artması ve sağlıklı yaşlanma için etkili olduğunu destekliyor. Ancak porsiyon kontrolüne ve tabakların yeterince çeşitli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Siz de Akdeniz diyetinin faydalarını deneyimlemek için sistemli ve düzenli beslenmeye özen gösterebilirsiniz. Sayfamızda yer alan yazıların bilgilendirme amaçlı olduğunu; teşhis, tanı ve tedavi içermediğini söylemeliyiz. Sizleri sağlığınıza ilişkin hekimlere başvurmaya ve beslenme düzeni konusunda diyetisyeninizden detaylı bilgi almaya davet ediyoruz.

 

Akdeniz Diyeti Uygulanırken Nasıl Beslenilir?

Akdeniz beslenmesine uygun bir yeme planı düzenlerken yiyecekleri kategorize edebilir ve haftalık / günlük planlar yaparak beslenmenizi şekillendirebilirsiniz: 

  • Kahvaltıda omlet, salata, zeytin ve peynir yemek Akdeniz beslenme tipine uygun bir seçim oluyor. Akdeniz diyeti uygularken ilk öğününüzde yeşilliklere, sebze ve meyvelere yer verebilirsiniz. 
  • Yiyecekleri mevsim sebze ve meyveleri olarak kategorize etmelisiniz. Mümkün olduğunca taze ve katkısız gıda tüketmeye yönelmeli ve mevsiminde yetişmiş gıdaları sofranıza getirmelisiniz. Örneğin yazın patlıcan, domates, biber gibi sebzeleri tüketmeli, kışın ise lahana, brokoli, karnabahar gibi kış sebzelerini daha çok yemelisiniz. 
  • Süt ürünlerini seçerken rafine şeker bulundurmamasına dikkat etmelisiniz. Katkı maddesi bulunan işlenmiş gıdalardan ve şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız. 
  • Alkol kullanımını kısıtlamalı ve bira, likör gibi yüksek kalorili seçimler yerine şarap gibi içeceklere yönelmeli ve kontrollü tüketmelisiniz. 
  • Akdeniz diyetini uygularken esas olanlardan biri de yemek hazırlamaktır. Akdeniz insanları kalabalık sofralarda, taze pişmiş yemekler, zeytinyağlılar, meze ve salatalarla beslenme ihtiyacını karşılarken sosyalleşmeyi de ihmal etmiyor. Siz de Akdeniz diyetinin hayatınızın bir parçası olmasını kolaylaştırmak için yemeklerinizi paylaşmayı, dostlarınızla sofra etrafında buluşmayı tercih edebilirsiniz. Ekran karşısında yemek yemekten çok daha keyifli ve “iyi” bir rutin geliştireceğinizden emin olabilirsiniz. 
 

Defya mutfağından gıda kurutucu kullanılarak hazırlanan Akdeniz Kuruyemiş Karışımı Tarifimiz, Akdeniz Diyeti ile beslenmek isteyenler için besleyici bir öneri: 

   

Akdeniz Diyetini Kolaylaştıran Defya Ürünleri

Akdeniz diyeti uygularken hayatınızı Defya ürünleri ile kolaylaştırabilirsiniz. Bitki temelli beslenmeye yardımcı olan ve mutfak işlerini pratikleştiren ürünlerin başında elbette doğrayıcılar geliyor. Yaratıcılığınızı ön plana çıkartacak; farklı kesme, oyma, doğrama işlerine yarayan ürünlerimizi keşfedin! 

  • Lurch Müsli El Rondosu ile siz de sebzeleri sulandırmadan rondodan geçirebilirsiniz. El gücü ile çalışan ürün, keskin bıçakları ve geniş haznesi sayesinde sebzeleri saniyeler içinde yemeklik doğramanıza yardımcı oluyor. Onunla soğanı, biber ve domatesi hızla sotelik hale getirebilirsiniz. Yeşillikleri incecik kıyabilir, mutfağınızı sebzelerle barıştırabilirsiniz. Üstelik Lurch el rondosunun karıştırıcı başlığı da var! Onunda yumurta çırpmak, krema hazırlamak ve homojen karışımlar elde etmek çok kolay. 
  • Lurch Kollu Tambur Rende ile peynir, kuruyemiş rendelemek, salatalık dilimlemek artık çok daha hızlı. Keskin bıçakları, paslanmaz çelik kesme parçaları ve manüel kullanılan elektrik sistemi ile tambur rende, mutfakta sağ kolunuz olacak. Onunla salata yapmak, peynir rendelemek, kuruyemişleri küçücük parçalara ayırmak saniyeler alıyor. Çok işlevli Alman tasarımı Lurch ürünlerini keşfederek siz de mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. 
  • Lurch Spiral Sebze Doğrayıcı sebzeleri ve meyveleri şekillendirmek konusunda tam bir uzman! Sebzelerden uzun makarnalar veya kalın şeritler elde etmek için spiral doğrayıcı hizmetinizde. Üç farklı, son derece keskin bıçağı bulunan ürünün kesme kısımları paslanmaz çelikten yapılıyor. Üstelik alet ile spagetti veya spiral kurdeleler için 2 mm ile 3 mm genişliğinde kesim yapmanız mümkün. Çiğ sebzeleri makarna haline getirmek veya kızartmaya hazır şekilli patatesler yapmak doğrayıcı ile sadece saniyeler alıyor. Lurch spiral doğrayıcı ile zarif garnitürler ve yaratıcı tarifler oluşturabilirsiniz. Kaymayı önlemek için vakumlu ayakları olan düz bir tezgaha sıkıca tutunan aleti kolunu kolayca çevrirerek kullanabilir, plastik aksamı bulaşık makinesinin üst rafında temizleyebilirsiniz. 

 
Etiketler: defya
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR