Kazein Nedir? Ne İşe Yarar?

Kazein Nedir? Ne İşe Yarar?

Süt, uzun yıllardır kalsiyum ve protein kaynağı olarak biliniyor. Özellikle çocukların sağlıklı gelişimi için öneriliyor. Ancak, sütün sağlık üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar özellikle kazein proteini hakkında soru işaretleri uyandırıyor. Yazımızda sütün içeriğinde bulunan kazein proteininin sağlık üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. 

  • Kazein Nedir?
  • Kazein Nelerde Bulunur?
    • Yoğurtta kazein var mı?
    • Yumurtada kazein var mı?
  • Kazein Zararları Nelerdir?
  • Kazein Ne İşe Yarar?

başlıkları aracılığıyla siz de kazein nedir, ne işe yarar ve nerelerde bulunur merak ediyorsanız hemen öğrenebilirsiniz. 

Kazein Nedir?

Kazein, süt proteini içinde büyük bir orana sahip. Özellikle sert süt ürünlerinde yaygın olarak bulunan bu proteinin sindirimi oldukça zor. Bu nedenle vücut tarafından yavaşça sindirilerek emiliyor. Bu süre zarfında, çeşitli hormonlar salgılanırken, beyinde de bağımlılık yaratan bölgeler aktive oluyor. Sonuç olarak, aşırı süt ve süt ürünleri tüketimi alışkanlıklarını tetikleyebilen kazein, sindirim bakımından da zorluklara neden olabiliyor. Ayrıca alerjen etki gösterebildiği kayıtlara geçiyor. Kazein nedir artık biliyorsunuz, peki nerelerde bulunduğundan haberdar mısınız?

A1 ve A2 olmak üzere iki farklı türde kazein bulunuyor. Yapılan araştırmalar, A1 tipi kazeinin sindirilmesi sonucu oluşan BCM-7 peptidinin mide rahatsızlıklarına ve yüksek enflamasyona neden olabileceği yönünde. A2 tip kazein ise daha kolay sindirilebiliyor ve daha az sağlık komplikasyonu anlamına geliyor. (Kaynak)

Henüz kesin bir kanıt olmasa da otizm gibi nedeni tam olarak bilinmeyen bazı farklılıkların kazein ile ilişkilendirilebileceği düşünülüyor. Konuda detaylı bilgiye bu makale üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak deliller yetersiz olduğu için kazeinin otizm nedeni olduğuna dair bir düşünceye kapılmak henüz yersiz görülüyor. Her ihtimale karşı otizm spektrumlu çocuklara sahip olan aileler, çocuklarının beslenme planından kazeini çıkarmayı tercih edebiliyor. 

 

Kazein Nelerde Bulunur?

Kazein süt ve süt ürünlerinde yer alıyor. A1 tip kazein inek sütünde, sığır cinsi hayvanlardan elde edilen süt ürünlerinde bulunuyor. A2 tip kazein ise keçi sütü ürünlerinde, koyun sütünde mevcut. Kazein zararları düşünüldüğünde, A1 tip kazeinden kaçınmak için inek sütü ve süt ürünü tüketmekten uzak durmak öneriliyor. Bunun yanında, kas geliştirme üzerinde etki sağladığı için kazein sporcular tarafından toz olarak tüketilebiliyor. Protein tozu şeklinde beslenmeye katılan takviyeler, genellikle shake olarak beslenme planında yer buluyor. 

Kazein nedir bilen ve sağlık konusunda endişe duyan birçok tüketici, süt ürünü ihtiyaçlarını bitkisel seçeneklerden veya keçi-koyun sütü üzerinden karşılıyor. Kazeinin herkes için uygun olmayabileceğinin altı çiziliyor. Özellikle doğal yollardan değil, besin takviyeleri üzerinden proteini alacaksanız mutlaka doktorunuzun onayına başvurmalısınız. Alerjen olabilen içerik nedeniyle doz miktarına dikkat edebilir ve herhangi sağlık sorunu halinde rutin tüketime tedbirli yaklaşabilirsiniz.

 

Yoğurtta kazein var mı?

İnek sütü kullanılarak yapılan peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde de kazein bulunuyor. Ancak keçi sütü ve doğal olarak keçi yoğurdu A2 tip kazein içerdiği için daha kolay sindirilebiliyor. Sindirim sorunu yaşatan Alpha-s1 Kazein içermemesi keçi sütünün sıklıkla tercih edilmesinin sebebi. Hatta bu özellik keçi sütünü anne sütüne en yakın süt yapıyor. Ancak alerjen bir sorununuz varsa, hangi ürünleri, sütleri tüketebileceğinizi doktorunuzdan öğrenmelisiniz. 

 

Yumurtada kazein var mı?

Yumurta bir süt ürünü olmadığı için içeriğinde kazeinden bahsetmek mümkün değil. Yumurta kazein içermiyor. Benzer şekilde laktoz da ihtiva etmiyor. 

Siz de süt ürünlerini incelerken içinde kazein olup olmadığını kontrol ederek daha sağlıklı beslenmeyi öğrenebilirsiniz. Elbette ürünlerde hangi tip kazein bulunduğunu da gözden geçirmeli ve tercihinizi buna göre yapmalısınız.

 

Kazein Alerjisi Bulunanlar için Defya Ürünleri

Süt tüketemeyen veya tüketmeyi tercih etmeyen kişiler için yardımcı ev aletleri Defya’da. Bitkisel beslenmeyi benimseyenlerin de gözdesi olan cihazlar kazein alerjisi bulunanların göz bebeği. Siz de bitkisel içecek yapabileceğiniz çeşit çeşit ev aletini Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz. İşte onlardan bazıları: 

  • Soyabella bitkisel içecek hazırlamaya yardımcı bir ev alet. Kazein alerjisi bulunan ve hayvansal süt tüketmek istemeyenler, Soyabella ile badem, yulaf, soya içecekleri yapabiliyor. Hem sıcak hem de soğuk içecekler hazırlayabilen cihaz sayesinde ayıklanmış çekirdek, bakliyat ve tahıllardan içecek yaparak tariflerinizde kullanabilir, içebilirsiniz. Aksamı içerisinde süzmeyi kolaylaştıran ince ve kalın filtreler bulunduran Soyabella sayesinde siz de sadece saniyeler içinde çiğ, ortalama 20 dakika içerisinde ise sıcak içecekler hazırlayabilirsiniz.
  • Blender modelleri güçlü motorları, keskin bıçakları ve şık tasarımları ile Defya koleksiyonunda. Blendtec ve Tribest markalarının dünyaca ünlü blenderlarını sunan Defya’da kolaylıkla buz kırabilen, smoothie, sos ve çorba hazırlayabilen birbirinden seçkin cihazları bir arada bulabilirsiniz. Üstelik akşamdan ıslattığınız ayıklanmış çekirdekleri blenderlarla kolaylıkla içecek yapabilir, tariflerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. 
  • Juicer seçenekleri ile siz de evlerinizde sebze ve meyve suları hazırlayabilirsiniz. Manuel ve otomatik sıkacaklar, soğuk sıkım özellikleri ile oksidasyon sorununu geride bırakıyor. Sizlere besin değerini maksimum düzeyde koruyan, leziz içecekleri keyifle tüketmek kalıyor. Üstelik sıkacaklarda badem içeceği hazırlamak da çok kolay. Islanmış bademleri kolaylıkla sıkacaklar yardımıyla içecek haline getirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 
 

Kazein Zararları Nelerdir?

Kazein, sindirim sistemindeki enzimler tarafından parçalanması zor bir protein olarak biliniyor. Sindirimi için fazladan enzimler gerektiği için sindirim sistemi üzerinde ekstra bir yük oluşturabiliyor. Ancak kazein zararları sadece sindirim sistemi ile ilgili değil.  Bu durum, mikrobiyota dengesini bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu, vücut genelinde enflamasyonun artması ve mukus üretiminin fazlalaşması demek. Sonuç olarak egzama, enfeksiyonlar, kabızlık gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlanabiliyor. A1 tip β-kazein, tip 1 diyabet ve koroner kalp rahatsızlıkları ile ilişkilendiriliyor. Ayrıca nörolojik bozukluklar, ani bebek ölümleri gibi çeşitli durumlarda da kazein işaret edilebiliyor. (Kaynak

Süt alerjisi bulunan çocukların bünyeleri çoğunlukla kazeine tepki oluşturuyor. Alerjen bir madde olan kazein zararları ile yetişkin ve çocukların süt tüketimini kısıtlamasına neden gösteriliyor. Ancak kazeinin benzer etkiler sunan laktozdan farklı olduğunu bilmelisiniz. Kazein ile laktoz alerjileri farklı fonksiyonlarla vücuda etki ediyor. 

Kas inşa etme süresi lösin üzerinden tetikleniyor. Kazein de lösin içeriyor ancak peynir altı suyu bu içerik bakımından daha hızlı sindirildiği ve kas yapımında daha iyi olduğu için kazeine yeğleniyor. 

 

Kazein Ne İşe Yarar?

Kazein zararları kadar yararlarıyla da metabolizma üzerinde etki gösteren bir protein. Özellikle kas geliştirmek isteyenler, peynir altı suyuna benzer kas geliştirici etkisi nedeniyle kazein proteinine başvuruyor. Proteini gece takviye olarak almak, uyku sırasında kas inşasına katkı sağlıyor. Gece süresinde kaslarda sabit aminoasit akışı vadeden protein, kasların iyileşmesi, onarımı ve büyümesi için destek oluyor. (Kaynak)

Süt proteinleri tokluk hissi sağlayarak açlığın gecikmesine yardım ediyor. Bu da kilo kontrolüne destek anlamına geliyor. Bu nedenle eğer kazein nedir, ne işe yarar diye merak ediyor, kazeinin faydalarından yararlanmak istiyorsanız, kilo kontrolü bakımından proteinin faydasını görebilirsiniz. 

Takviye olarak kullanılan kazein tozları, kalsiyum gibi desteklerle zenginleştiriliyor. Vücut geliştirmek isteyenler, zenginleştirilmiş içerikten faydalanabiliyor. Kan basıncını düşüren biyoaktif peptitler içeren kazein, kas ve kemik sağlığı için önemli görevleri olan kalsiyum bakımından da cömert bir protein.


 
Etiketler: defya
Eylül 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR