Kış Hastalıklarına Karşı Hazırlıklı mısınız?

Kış Hastalıkları

Havaların soğuması ile beraber kışın getirdiği sorunlar da karşımıza çıkmaya başlıyor. Peki kışın getirdiği sağlık sorunlarına karşı hazır mısınız? Kış mevsimiyle beraber artan sorunların başında cilt kuruluğu, solunum yolu rahatsızlıkları, daha çok kemik kırılmaları geliyor. Bu problemlere karşı kendinizi korumanın, kış hastalıklarına karşı bünyenizi güçlendirmenin birbirinden kolay ancak önemli yolları var.  

  • Kış aylarını sağlıklı geçirmek için size yardımcı olacak 3 Defya ürününü paylaşıyoruz. Soğuk mevsimlerin kurtarıcısı olacak kullanışlı ürünlerimize mutfağınızda yer açabilirsiniz. Onlarla bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını keşfederken daha pratik çözümler bulabilirsiniz. 
  • Eğer siz de kış aylarında hangi besinler tüketilmeli merak ediyorsanız yazımızda vitamin dolu mevsim sebze ve meyvelerini bulabilirsiniz. 
  • Soğuk etkisiyle oluşan hastalıklar neler? Bunun yanında dolaylı nedenlerle kışın daha çok risk oluşturan sorunları da paylaşıyoruz. 
  • Kış saatine adapte olmak, kış hastalıklarından korunmak için neler yapmalısınız sıralıyoruz. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınız için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz. 
  •  

    Hastalıklardan Koruyan Besinler için Kullanabileceğiniz 3 Defya Ürünü 

    Kış aylarında hastalıktan koruyan besinleri, meyve ve sebzeleri tüketmek için pratik yardımcılara ihtiyacınız varsa Defya yanınızda. Defya’nın profesyonel mutfak yardımcıları ile siz de kış aylarında bulaşıcı hastalıklarından korunabilirsiniz. 
  • GEO Filizlendirme Kavanozu mutfağınızda mikro filizler hazırlamanızı sağlayan ekonomik bir ürün. Bakliyatlardan elde edeceğiniz filizleri öğünlerinize katabilir, tohumların çok daha besleyici olmasını sağlayabilirsiniz. Hastalıktan koruyan besinler arasındaki bakliyat ve tohumları, filizlendirici ürünlerle çok daha faydalı hale getirebilirsiniz. Üstelik filizlendirme kavanozu hijyenik ve kolay kullanım sağlar. Şık tasarımı ve can/paslanmaz çelik yapısı sıfır plastik temasına imkan tanıyor. Kullananlardan 5 yıldız alan ürünü, kullananların %100’ü öneriyor. Yorumlar ise memnuniyet verici, “Cam olması, havalandırma için uygun hijyenik metal kapağının bulundurması, tohumların rahat yıkanabilmesi, pratikliği, dibinde su birikmesini önlemesi ve mikrobiyal çoğalmaya engel olması cezbedici.”
  • Tribest Solostar Soğuk Sıkım Meyve ve Sebze Sıkacağı piyasadaki en yavaş ve tek dişli yatay sıkacak. Yavaş sıkan ve bu sayede oksidasyonu ve ısı oluşumunu önleyen cihaz, tüm besin değerinin korunmasını sağlıyor. Dolayısıyla onunla hastalıktan koruyan besinlerden daha çok verim alınıyor. 
  • Tribest Dynapro Vakumlu Blender özel vakum teknolojisi sayesinde oksidasyonu neredeyse yok ediyor. Üstelik ısı nedeniyle oluşan besin kaybı da minimize ediliyor. Kış aylarında tüketilmesi gereken çiğ sebze ve meyvelerle yapacağınız smoothieler için en iyi yardımcı. Zira çiğ tariflerin çiğ kalması için blender içindeki ısıyı kontrol etmenizi sağlıyor. Sıcaklık 47 derecenin üzerine çıktığında üzerindeki gösterge maviden beyaza dönerek kontrolü tamamen size bırakıyor. 
  • Defya’nın pratik yardımcıları ile bulaşıcı hastalıklardan korunmak şimdi çok daha kolay!

     

     

    Kış Aylarında Hangi Besinler Tüketilmeli?

    Hastalıklardan koruyan besinler, kış aylarında bol bol tüketilmeli. Peki kış aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında neler var? Öncelikle yüksek oranda quercetin içeren kırmızı sebzeleri/meyveleri mutfağınızdan eksik etmemelisiniz. Pancar, kırmızı soğan, orman meyveleri ve mor havuç kış sofranızda her öğün yer almalı. Bunun yanında doğada güneş gören mantarları da sık sık tüketmelisiniz. Kestane mantarı gibi kolay bulunan mantarları tercih edebilirsiniz. 

    Balık mevsimi olan kış aylarında yüzey balıklarına sofranızda yer açmalısınız. Hastalıklardan koruyan besinleri almanın en kolay yollarından biri de balık ve sakatat tüketimi. Ciğer, balık ve yumurta ile kış aylarında besin ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Eğer et yemeyi tercih etmiyorsanız protein açısından zengin bakliyatlara yönelebilirsiniz. Özellikle filizlendirerek tüketeceğiniz bakliyatlardan daha çok besin maddesini karşılayabilirsiniz. Dilerseniz öğünlerinizi besin mayası ile destekleyebilirsiniz.

    Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları sıralanırken hastalıklardan koruyan besinleri tüketmenin önemi vurgulanıyor. Doğal antibiyotik olarak anılan sarımsak da bu besinler arasında üst sıralarda. Kış hastalıklarına karşı sarımsak tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca zencefil suyunun faydaları malumunuz, kış hastalıklarına karşı bu mucizevi doğal ürüne de mutfaklarınızda yer verebilirsiniz. 

     

    Soğuk Etkisiyle Oluşan Hastalıklar Nelerdir? 

    Uzmanlar kış aylarında birçok kişinin sağlık sorunlarıyla karşılaştığının altını çiziyor. Hem soğuk hava hem de hareketsizlik, kapalı alanlarda vakit geçirme gibi nedenlerle birçok hastalık daha çok görülüyor. Ayrıca kışın gün ışığından daha az yararlandığımız da bir gerçek. Peki soğuk etkisiyle oluşan hastalıklar veya kışın daha çok görülen sorunlar arasında neler var? 
  • Soğuk ve yağışlı hava eklem rahatsızlıklarının ve romatizma sorunlarının artması demek. Örneğin Fas’ta yapılan bir çalışma kış aylarında romatoid artrit ağrılarının soğuk ile beraber arttığını gösteriyor. İşte bu nedenle, hastalıktan koruyan besinlerin tüketilmesi ve antiinflamatuar beslenmenin tercih edilmesi kış aylarında çok daha fazla önem kazanıyor. 
  • Soğuk etkisiyle oluşan hastalıklar arasında cilt sorunları da var. Cildin dış tabakasında yer alan stratum corneum adlı bir molekül azalarak kış aylarında cildin kurumasına neden oluyor. Soğuk alerjisi, egzama, ciltte kuruluk kışın oldukça fazla görülüyor. Nemini kaybeden ciltte tahriş, soyulma, kuruma, dökülme hatta çatlayarak kanama bile meydana gelebiliyor. Ayrıca iç mekanların yeterince havalandırılmaması ve ani ısı değişiklikleri cilde ve saça zarar veriyor. Özellikle ısıtıcı kullanılan yerlerde havanın yüksek oranda kuru olması bu sorunların tetiklenmesine yol açıyor. 
  • Kuru ciltle beraber saç dökülmeleri de artıyor. Özellikle soğuktan korunmak için kullanılan bereler, sıkı şapkalar kafa derisinin hava almasını zorlaştırıyor. Kafa derisinde kuruma, kepek, saç dökülmesi ve terleme dolayısıyla kaşınma, tahriş kış aylarında artış gösteriyor. 
  • Uzmanlar soğuk havanın daha az güneş teması anlamına geldiğini hatırlatıyor. Bu da mevsimsel depresyon oranlarını artırıyor. Sirkadiyen ritmi etkileyen bu sorun, serotonin miktarının kış aylarında azaldığını ortaya koyuyor. (Kaynak) Daha yoğun kaygı, depresyon, uyku sorunu da beraberinde geliyor. 
  • Kış hastalıkları arasında solunum yolu rahatsızlıkları da öne çıkıyor. Özellikle astım, KOAH gibi kronik akciğer rahatsızlıkları soğuk mevsimlerde artış gösteriyor. Özellikle üşüme durumunda vücut strese girerek ısınmaya çaba harcıyor, bu da akciğerler ve kalp üzerindeki yükü artırıyor. Kuru ve soğuk hava, solunum rahatsızlıklarını olumsuz etkiliyor. 
  • Kapalı alanlarda geçen vakitler soğuk algınlığı gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor. Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarına dikkat edilmediğinde virüs kaynaklı hastalıklar hızla yayılıyor. 
  • Ayrıca hem kışın kar yağışı ve buzlanma hem de düşük güneş teması nedeniyle kemik kırıkları artış gösteriyor. Kalsiyumu işleyecek gerekli D vitamini güneşten gelmeyince, beden gücünü kaybedebiliyor. 
  •  

    Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir? 

    Kış aylarında bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını bilmek çok daha önemli. Kapalı alanlarda uzun zaman geçirmek zorunda kaldığımız bu zaman diliminde, şu noktalara dikkat etmelisiniz: 
  • Öksürme ve hapşırma ihtimaline karşı çevrenizdeki insanlarla aranızda mesafe bırakmaya özen göstermelisiniz. Mümkünse kalabalık alanlarda cerrahi maske kullanabilirsiniz. 
  • Diş fırçası, havlu, bardak gibi kişisel eşyaları kimseyle paylaşmamalısınız. 
  • El kurutucu gibi halka açık tuvaletlerde bulunan havalandırma cihazlarını kullanmamaya özen göstermelisiniz. 
  • Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkamalısınız. Ara ara kolonya ile dezenfekte etmelisiniz. 
  • Halka açık alanlarda, çevreye dokunduktan sonra elinizi gözünüze, ağzınıza götürmemeye dikkat etmelisiniz. 
  • Hastalıktan koruyan besinler ve gıda takviyelerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Bol bol sıvı almalısınız. 
  • Gıdaları mümkün olduğunca taze ve temiz bir şekilde tüketmelisiniz. Meyve ve sebzeleri iyice yıkamalısınız. Mümkünse organik sebze/meyve almayı tercih etmelisiniz. 
  • Bulunduğunuz alanları sık sık havalandırmalısınız. Açık havada vakit geçirmeye özen göstermelisiniz. Kışın az sayıda olan güneşli günlerde dışarıya çıkmalısınız. 
  • Sizi soğuktan koruyacak kadar sıkı giyinmelisiniz. 
  • Siz de kış aylarını sağlıkla geçirmek için önerilerimize kulak verebilirsiniz. Ancak tavsiyelerimizin hiçbiri tedavi amacı gütmüyor. Herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda zaman kaybetmeden bir uzmandan destek almalısınız. Sağlıklı bir kış diliyoruz…

    Etiketler: Defya
    Aralık 19, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR