Kombucha Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kombucha Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sayısız faydasıyla sağlıklı beslenme meraklıları arasında popülerleşen kombucha, hazır olarak dahi satın alınmaya başlandı. Dileyenler evlerinde de kombucha yaparak faydalarını evine getirebiliyor. Kombucha nasıl yapılır, faydaları nelerdir sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Kombucha Nedir sizlere açıklıyoruz. 
  • Kombuchanın Faydaları Nelerdir bilimsel çalışmaların sonuçları ile paylaşıyoruz. 
  • Kombucha Nasıl Yapılır tüm detaylarıyla yazımızda. 
    • Kombucha Anası Yapımı 
    • Kombucha Tarifi notlarımızla siz de evde kombucha hazırlayabilirsiniz. 
  • Kombucha Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünlerini tanıtıyoruz. Brod and Taylor’ın sevilen cihazı ile kombucha yapımı şimdi çok daha pratik 

Siz de Defya ayrıcalıklarıyla güvenilir bilgilere ulaşabilir, kombucha tarifimizi evinizde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. 

Dilerseniz “Bağırsak Sağlığını İyileştirmenin 5 Yolu” yazımızı da okuyabilirsiniz. 

 

Kombucha Nedir?

Yeşil çaya benzer görünümü ile dikkat çeken kombucha nedir, aslında fermente gıdalar arasında sayılabilen çay bazlı bir içecektir. Probiyotik açısından zengin olan, antioksidan etki vadeden kombucha çayı bilimsel kanıtlarıyla bedenimiz için son derece faydalı. Uzak Doğu’da ölümsüz sağlık iksiri adıyla anılan bu içecek, binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası. 

İçerisinde bulunan maddeler de bir hayli tanıdık. Siyah veya yeşil çay, şeker kullanarak hazırlanıyor. Çay hazırlanmasının ardından ortalama 7-10 gün içinde tüketilebilir hale geliyor. Scoby olarak anacağımız bakteri ve maya ile fermente olan içecek, aynı sirke gibi içerisinde bir ana bulunduruyor. İçeceğin içindeki probiyotik bakteriler arasında, Gluconacetobacter, Asetobakter, Lactobacillus, Zygosaccharomyces’i sayabiliriz. 

Kombu çayı olarak da bahsedebileceğimiiz kombucha, gazlı, ekşi ve hafif tatlımsı aromaya sahip. Öyle ki, özellikle gazlı içecekler seven fakat sağlıklı bir alternatif arayanlar için harika bir seçenek. Üstelik içerisinde kafein ve B vitamini de doğal olarak bulunuyor. Detoks etkisi sunan kombucha çayının faydalarına da gelin beraber bakalım!

 

Kombuchanın Faydaları Nelerdir?

Kombuchanın faydaları, sindirimin iyileşmesiyle başlıyor. Bu probiyotik açısından zengin içecek, dengeli bir bağırsak florasını korumaya, şişkinliği azaltmaya ve sindirim rahatsızlığını hafifletmeye destek veriyor. (Kaynak) Ayrıca içecek, zararlı serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı olan antioksidanlarla dolu, böylece hastalıklardan uzak kalmanın yardımcısı. (Kaynak) Kombucha'nın detoksifikasyon özellikleri göz ardı edilmemeli. Karaciğerin toksinleri atmasına yardımcı olan kombucha çayı, daha temiz bir cildin anahtarlarından biri. Buna ek olarak, tokluk hissini teşvik ediyor ve metabolizmayı hızlandırarak kilo yönetimini destekliyor. Yapılan çalışmalara göre, kombucha'nın glukozamin içeriği eklem sağlığı için oldukça önemli. Düzenli tüketim eklem ağrısının hafiflemesine imkan tanıyor. 

 

Kombucha Nasıl Yapılır? 

Kombucha yapımı öyle kolay ki, haftada bir kez yalnızca 30 dakika gibi bir zamanda kombucha hazırlayabilirsiniz. Ancak doğru uygulamalar şart. Örneğin, kombucha tarifi hazırlarken 22-24°C gibi dar bir ısı aralığını korumak gerekiyor. Daha yüksek sıcaklıklar tadı bozarken düşük sıcaklıklar küf riskini artırarak sağlık için tehdit oluşturuyor. Bu nedenle ısı kontrolü sağlayan bir cihaz kullanmanız şart. 

Peki evde kombucha yapımı için başka ne gerekiyor? Evde kombucha hazırlamanın şartı scoby mayası elde etmek. Hazır aldığınız kombuchadan kendi mayanızı oluşturabileceğiniz gibi kombucha yapan arkadaşınızdan da mayalama için kültür alabilirsiniz. 

 

Kombucha Anası Yapımı

Optimum şartlarda kombucha anası hazırlamak için dikkat etmeniz gerekenler, 

  • Kombucha için 27°C'de mayalama yapmalısınız. 
  • Brod and Taylor hamur, yoğurt mayalama ve yavaş pişirici ürününü 10-12 gün hareket etmeden kalabileceği bir yere konumlandırmalısınız. Ancak ana çok hassas olduğundan cihazı kesinlikle hareket ettirmemelisiniz. 
  • Geniş ve kapaksız kaplar kullanmalısınız. Ancak kabın mayalama makinesine sığabilecek büyüklükte olmasına özen göstermelisiniz. 
  • Mayalanmayı desteklemeyi, mayayı beslemelisiniz. 
  • En iyi kombucha çayı siyah çaydan yapılıyor. Biz yeşil veya beyaz çay değil, mümkünse siyah çay kullanmanızı öneriyoruz. 

İşte kombucha anası yapımı için gerekenler, 

  • 500 ml Kombucha içeceği
  • 250 ml su 
  • 1 siyah çay poşeti 
  • 15 gram şeker (1 yemek kaşığı kadar)
  • Metal olmayan, 4 litre hacminde kap, sıkı dokunmuş bir kumaş ve lastik bant. 

Evde kombucha anası yapımı için önce kullanacağınız kapları temizlemeli, beyaz sirke ile dezenfekte etmeli ve durulamalısınız. Sonrasında mayalama için kullanacağınız makineyi hareket etmeden günlerce durabileceği bir yere koymalı ve 27°C’ye ayarlamalı, ön ısıtma yapmalısınız. Bir yandan suyun dörtte birini kaynatmalı, şekeri karıştırmalı ve çay poşetini ekleyerek 20 dakika kadar demlemelisiniz. Sonrasında kalan suyu da eklemeli ve çay karışımının 32°C’nin altında kaldığından emin olmalısınız. (Dilerseniz termometre kullanabilirsiniz.) Sıra mayayı beslemekte. Soğumuş çayı kombucha ile karıştırmalı, mayalamada kullanacağınız kabı kumaş ile örtmeli ve lastik bant ile kabın kaymasını engellemelisiniz. Artık sıra mayalamada, 10 gün boyunca karışımı mayalama ünitesi içinde dinlendirebilirsiniz. Süre sonunda elde ettiğiniz analı kombucha muhtemelen çok sirkemsi olacak. Dilerseniz karışımı salata soslarında kullanabilirsiniz. 

 

Kombucha Tarifi 

Kombucha tarifi için gereken malzemeler, 

  • 700 gram içme suyu su
  • 200 gram şeker
  • 6-7 poşet siyah çay
  • 500 gram kombucha
  • 2.5 litre su 
  • 1 taze scoby maya

Kombucha tarifi için mayalama cihazınızı 24°C’ye ayarlamalısınız. Makineyi hareketsiz kalabileceği bir yerde konumlandırmayı unutmamalısınız. Bu sırada 700 ml su kaynatmalı ve ateşten aldığınız suyun içine şeker ekleyerek eritmelisiniz. Üzerine çay koyarak 20 dakika demlemelisiniz. Demleme süresi sonunda çayı almalı ve en az 10 dakika soğutmalısınız. Daha önce yaptığınız iki bardak kombuchayı ve kalan suyun en az yarısını demleme kabına almalısınız. Üzerine demlediğiniz çayı eklemeli ve kavanozun üstünde biraz hava boşluğu bırakmalısınız. Sıcaklık 29°C’nin altındayken scobynizi eklemelisiniz. Sonrasında kavanozun üzerini örtmeniz, kenarını lastik bir bantla sabitlemeniz önemli. Ortalama 7-10 gün mayalama sonrasında tadına bakarak içeceğin hazır olduğundan emin olmalısınız. Kombuchayı şişede mayalarken içerisine zencefil, liman, mango ve kayısı gibi aromatik eklemeler yapabilirsiniz.  Kombucha içeceği sıcakla öleceği için içeceğin ısısını 30°C üzerine taşımamalı, ısıtmamalısınız. 

 

Kombucha Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Brod and Taylor, evde lezzetli ve sağlıklı kombucha üretmek isteyenler için mükemmel bir çözüm. Bu benzersiz cihaz, kombucha yapımını kolaylaştırıyor ve süreci daha kontrol edilebilir hale getiriyor. Makine, kombucha için ideal sıcaklık aralığını oluşturmaya ve korumaya yardım ediyor. Hassas sıcaklık kontrolü sayesinde kombucha kültürünü en iyi şekilde çalıştırıyor. Siz de Defya ürünleri arasında yer alan Brod and Taylor ile evinizde sağlıklı kombucha yapabilirsiniz. Kendi kombuchanızı üreterek probiyotik ve sağlık için faydalı içeriğinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca ürünü ekmek mayalama, turşu hazırlama gibi işlemlerde kullanabilirsiniz. Bununla da sınırlı değil, makine yavaş pişirici fonksiyonuna da sahip. Bu sayede gözetim gerekmeden uzun saatler boyunca pişen yemekleri güvenle yapabilir, ideal sıcaklıkta nefis yiyecekler, güveçler hazırlayabilirsiniz. 

Kombucha tarifi hazırlarken kullandığınız suyun temiz olması önem taşıyor. Siz de British Berkefeld markalı su arıtıcı ürünlerimiz ile dilediğiniz her an temiz içme suyuna ulaşabilirsiniz. Cihazlarda kalan seramik filtreler, parazit ve partikülleri %99.99, toksik kurşunu %99.5 arındırıyor. Filtrede bulunan aktif karbon suyu klordan temizliyor. Emprenye gümüş bakteri oluşumunu engelliyor. 

Bir diğer mayalanmış ürün olan Pancar Kvass ile tanışmak için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Ekim 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR