Kuru Erik Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kuru Erik

Canlı mor renkleriyle mutfaklarımıza renk katan erik kurutma ilebesin değerini koruyarak dört mevsim saklanabiliyor. Üstelik  kuru erik faydaları ile de dikkat çekiyor. Hoşaf, pestil, marmelat, reçel ve soslarda kullanılabildiği gibi kuru meyve olarak da tüketilebilen kuru eriklere mutfağınızda daha çok yer açmanız için birçok nedeni sizlerle paylaşıyoruz. Mürdüm eriği olarak adlandırılan mor renkli meyvelerle barışmak için nedenler arıyorsanız, onlarcasını yazımızda bulabilirsiniz. Üstelik Defya Ailesi’nin birbirinden kullanışlı ev aletleri ile meyve tüketmek şimdi çok daha pratik! 

  • Kuru erik yapımı  için artık daha az zahmet göstereceksiniz. Erik kurutma için püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz. 
  • Ayrıca pratik Defya ürünleri size yardıma hazır! Hangi ürünlerle nasıl harikalar yaratabileceğinizi anlatıyoruz. Kuru erik yapımı için  kullanabileceğiniz Defya ürünleri hizmetinizde. 
  • Kuru erik kaç kaloridir merakını gideriyor ve net rakamı sizlerle paylaşıyoruz. 
  • Son olarak kuru eriğin faydaları ile şaşırtıyor ve sağlıklı beslenme rutininizde kuru meyvelere yer açmanız için nedenleri sıralıyoruz. 

Hazırsanız, besleyici kuru erikler için mutfağa giriyoruz, haydi… 

 

Kuru Erik Nasıl Yapılır? Erik Nasıl Kurutulur?

Kampta, doğa yürüyüşlerinde, gün içinde atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz kuru erik için artık paketli ürünlere yönelmeniz gerekmiyor. Taze meyvelerden evinizde kolaylıkla kuru meyve cipsleri hazırlayabilirsiniz. Peki kuru erik faydalarından yararlanmanızı sağlayacak tarifler yapmaya nereden başlamalısınız biliyor musunuz? 

Öncelikle kullanacağınız eriklerin çok yumuşak olmamasına özen göstermelisiniz. Ardından onları güzelce yıkamalı ve kurulayarak işleme hazırlamalısınız. Sonrasında nazikçe ikiye ayırmanız ve çekirdeklerini, saplarını çıkarmanız gerekiyor. Bu sırada aynı boyutlarda olan meyveleri seçerek erik kurutmanın eşit sürede ve aynı düzeyde olmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca ince ince dilimleyerek meyvelerin gevrekliğini garanti altına alabilirsiniz. İşte bu kadar, erik kurutmaya hazır. 

Erik nasıl kurutulur derseniz… Kurutucu ürününün kullanım kılavuzuna bakarak erik nasıl kurutulur öğrenebilirsiniz. Çiğ kurutma için önerilen derece 118F° / 48C°. Erik için 15-22-30 saat süreyi hedeflemeniz kafi. Ara ara dehidratörü kontrol ederek hazır olanları  alabilirsiniz. Ayrıca meyvenin kuruluk  düzeyini damak tadınıza göre belirleyebilirsiniz. (Çok ince ve küçük dilimlerin daha hızlı hazır olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanında meyvenin cinsi ve olgunluğu da süreçte belirleyici oluyor.)

Erik nasıl kurutulur merak ediyor ancak tariflere biraz da yaratıcılık katmayı arzu ediyorsanız, tadını güçlendirmek için servis sırasında eklemeler yapabilirsiniz. Farklı baharatlar, çeşniler ile erik kurutma sonrası meyveleri aromalandırmanız mümkün. 

 

Kuru Erik Yapımı için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Kuru erik faydaları ve lezzetiyle sizin de mutfağınızda yer alabilir. Tek ihtiyacınız olan profesyonel sistemleri evinize getiren pratik Defya ürünleri. İşte onlardan birkaçı: 

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık kontrolü özelliği ile profesyonel dehidrasyon desteği veriyor. Öyle ki onunla etten turunçgillere kadar her türlü gıdayı rahatlıkla nemden arındırabilirsiniz. Ayrıca yüksek sıcaklıkta işlem görmesi gereken gıdalar için de hijyenik dehidrasyona imkan tanıyor. Üstelik 47 lt geniş iç hacmi ve 9 adet raf sistemi de hizmetinizde. Gıdalardaki enzimleri canlı tutmaya, lezzet ve kokusunu korumaya yardımcı teknolojisi sayesinde mutfak işlerini pratikleştiriyor. 
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile erik kurutma çok daha kolay. 9 adet BPA içermeyen plastik rafıyla küçük parçaları bile düşürmeden nemden arındıran cihaz, ekonomik özelliği ile dehidratörlerin ulaşılabilir alternatifi. Üstelik tek fanla çalışabilme özelliği sayesinde az gıda için işlem  gereksiniminde enerji tasarrufu da vadediyor. 
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki dereceli ardışık dehidrasyon sistemleriyle, önce düşük sonra yüksek derecede kurutma yapabiliyor. Yıkanabilir filtresi ile kolaylık sağlayan ve uçuşan yabancı maddeleri hızla filtreliyor. Ürün 11 adet paslanmaz çelik rafa sahip. Böylelikle güçlü fan gıdaları eşit olarak, hızla nem alıyor. Dilerseniz bu sırada LED aydınlatma ve cam pencere ile anbean süreci takip edebilirsiniz.
 

 

Kuru Erik Kaç Kaloridir?

Birçok şekerli meyve ile kıyaslandığında nispeten daha düşük kalorili olan erik, yüksek besin değeriyle de şaşırtıyor. 28 gramlık bir kuru erik porsiyonu ortalama 67 Kcal kalori. Ayrıca bu porsiyonda 18 gram karbonhidrat, 11 gram doğal meyve şekeri ve 2 gram kadar lif yer alıyor. 

Kuru erik faydalarını besleyici özelliklerinden alsa da, ürün ile bol şekerle kuru erik hoşafı, reçel veya marmelatı yapmak doğru değil. Baharatlarla tatlandırarak, şeker eklemeden, meyvenin doğal lezzetini hissederek tüketmelisiniz. Ancak bu şekilde kuru erik kalori avantajını değerlendirebilirsiniz.

Üründe A, K , B2, B3, B6 vitaminleri bulunuyor. Bunun yanında, potasyum, bakır, manganez, magnezyum ve fosfor da  meyvede karşımıza çıkan besin ögelerinden bazıları. Üstelik taze erikle kıyaslandığında kuru erik faydalarının bazılarının daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Örneğin K ve B vitaminleri kurutma işlemi sonrası daha fazla hale geliyor. Mineral değerlerinin bazılarının, lif ve karbonhidrat içeriğinin de daha çok olduğunu not düşebiliriz.  

Kuru erik kalori değerini çok artırmadan tarifler hazırlamanın yollarını keşfetmelisiniz. Şekersiz tatlılar, sağlıklı atıştırmalıklar yaparak düşük kalorili ve düşük glisemik indeksli beslenme prensiplerini hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. 

 

Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir?

Lifli içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan kuru erik faydaları sayesinde hemen her yaştan tüketicinin öğünlerinde yer almayı hak ediyor. Çoğu çözünmez lifler olan bu bileşenler, dışkı hacminin artmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı oluyor. Lifli besinler tükettiğinizde dışkının sindirim sisteminden daha kolay geçtiğini aklınızda tutabilirsiniz. Ayrıca bir tür şeker içeriği olan sorbitol sayesinde dışkılamanın daha kolay olması sağlanıyor. Fakat bu etkinin yoğun tüketim ile dezavantaja dönüşmesi mümkün. Örneğin kaselerce şekersiz dahi olsa kuru erik hoşafı yemeniz halinde, ishal gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle ölçülü tüketimi göz ardı etmemelisiniz.  

Diğer taraftan kuru erik faydalarının birçoğu antioksidan bileşenlerle ilişkili. Serbest radikallerin hasarının önlenmesine yardım eden antioksidanlar, kemik ve kalp sağlığını da destekliyor. Polifenol adı verilen bileşenlerin şeftali gibi bazı meyvelerden iki kat fazla olması dikkat çekiyor. (Kaynak) Güçlü antienflamatuar özellik gösteren bu maddeler sayesinde hücresel zararların önlenmesi için beden destekleniyor. (Kaynak)

Kuru erik karbonhidrat açısından zengin olsa da kan şekeri seviyesinde önemli bir artışa neden olmuyor. Yapılan çalışmaları incelediğinizde lifli içeriğin kan şekeri dengelemeye katkı sunduğunu görebilirsiniz. Ancak bu bilgiden feyz alarak reçeller, şekerli kuru erik hoşafı gibi yiyecekler yapmamalısınız. Ürünün doğal içeriğinin kan şekerini yükseltmemesi demek meyvenin şekerli yenebileceği anlamı taşımıyor. Kuru erik faydalarını deneyimlemek için ürünü sağlıklı pişirme ve tüketme yollarına yönelmelisiniz. 

Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları için daha detaylı bilgiyi blog yazımızda bulabilirsiniz. 

Peki kuru erik faydalarını hayata geçirecek sağlıklı tüketme yolları neler? 

  • Meyveleri cips halinde ara öğünlerde tüketebilirsiniz. 
  • Yaptığınız sağlıklı ve hafif/şekersiz tatlıları aromalandırmak için kullanabilirsiniz. 
  • Şekerli bir hoşaf yerine şekersiz bir pestil hazırlayabilirsiniz. 
  • Kış aylarında içinizi ısıtacak bitki çayları demleyebilirsiniz. Kuru meyvelerden hazırlayacağınız doğal çayların lezzetine şaşıracağınızdan eminiz. 
  • Müsli hazırlarken içine meyveleri ekleyebilirsiniz. 
  • Kuru meyveli soslarla glütensiz keklerinizi ıslak kek haline getirebilirsiniz. 
Kurutulmuş Meyvelerle Yapabileceğiniz 5 Tarif için Defya Blog’u ziyaret edebilirsiniz.  

 

Etiketler: Defya
Şubat 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR