Sağlığınız İçin Günlük Su Tüketiminiz Nasıl Olmalı?

Su

Su ve oksijen insanın, dünyanın yaşam kaynağı. Buna rağmen sağlık için günlük su tüketimi nasıl olmalı sorusunun yanıtını birçoğumuz bilmiyoruz. Oysa %60’sı su olan bir canlı için su içmenin faydaları nelerdir bilmemek oldukça ironik, değil mi? Sağlık için suyun önemini siz de merak ediyor ve detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, yazımızı inceleyebilirsiniz. Günlük su tüketimi nasıl olmalı ve suyun yararları nelerdir detaylandırdığımız yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle: 

  • Sağlıklı su içmek için kullanabileceğiniz Defya ürünleri ile tanışmak ister misiniz? Defya sizlere sunduğu su içmeyi alışkanlık haline getirecek ürünlerle hayatınızı kolaylaştırıyor. 
  • İnsan için su ne demek gelin yakından bakalım. 
  • Su içmenin faydaları nelerdir, tek tek paylaşıyoruz. Siz de bu bilgiler ışığında su içme motivasyonunu yeniden kazanabilirsiniz. 
  • Gün içinde ne kadar su içmeli biliyor musunuz? Bedenin ihtiyacı olan sıvıyı alabilmesi, fonksiyonlarına sorunsuz devam edebilmesi için bu bilgi hayati önem taşıyor. Gelin beraber öğrenelim… 
  • Günlük su tüketimini artırma yöntemlerini püf noktaları ile açıklıyoruz. 

 

Sağlıklı Su İçmek İçin Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Günlük su tüketimi nasıl olmalı bilgileri paylaşırken, ilgili Defya ürünlerini de sizlerle tanıştırmak istiyoruz. Su içmenin faydalarını deneyimlemek, su alımı için motive olmak adına siz de Defya’nın pratik yardımcılarından yararlanabilirsiniz. 

  • Su canlandırıcılar suyu kaynağındakine en yakın hale getiriyor. Enerji seviyesini yükselten yapılandırıcı ürünler, Altın Oran ve Fibonacci dizilimine uygun şekilleriyle suya yeniden hayat veriyor. Yüksek enerjili su hazırlamak için ürünlerin kullandığı kaynaklardan biri de yaşam çiçeği sembolü… Karafların altında altın veya platin ile şekillendirilmiş yaşam çiçeği sembolü sizleri bekliyor. 
  • Su arıtma cihazları, Defya ailesinin en yeni üyeleri arasında… British Berkefeld’in seçkin ürünlerini sizlerle buluşturan koleksiyon taşınabilir ürünleriyle dikkat çekiyor. Elektrik veya tesisat montajı gerektirmeden kullanılabilen ürünler özel seramik filtreler sayesinde sudaki parazit ve partikülleri %99.9 oranında temizliyor. PFAS sonsuz kimyasal maddeler üzerinde %95 arıtma etkisi gösteren ürünlerin, 99 oranında florürden arındırma etkili florür filtreli su arıtıcı çeşidi de var. 
  • Katı meyve sebze sıkacakları: Yavaş sıkım özelliği ile meyve ve sebzelerin besin değerlerini maksimize eden ürünler Defya’da. Hem yatay hem de dikey çeşitler bulunduran juicerlar ile lifli sebzelerden katı meyvelere kadar birçok yiyeceği sıkabilirsiniz. Üstelik koleksiyonda hem manuel hem de elektrikli modeller var. Hemen inceleyin!

 

İnsan İçin Su Ne Demek?

İnsanlığın temel ihtiyacı kuşkusuz su. Bedensel ve zihinsel fonksiyonların devamı, dünyanın varlığı suyla mümkün. Yaşa bağlı olarak vücudumuzdaki su oranı değişse ve günlük su tüketimi nasıl olmalı, ne miktarda su içmeli sorusunun yanıtı farklılaşsa da suyun gereksinimi değişmiyor. Her hücremizin, kas dokularımızın suyla beslenmesi gerek. Halihazırda susayarak bu ihtiyacımızı farkına varıyor ve yeme/içme ile su gereksinimini karşılıyoruz. Peki bedende su nasıl çalışıyor? 

İçerek aldığımız su sindirilerek kana karışıyor. Bu yolla tüm vücuda ve organlara taşınırken terleme, idrar gibi yollarla dışarı atılıyor. Vücut sıvılarının devamlılığı da ancak yeterli su tüketimi ile mümkün. Örneğin tükürük bezlerinin düzenli çalışması için suya ihtiyaç var. Bununla da sınırlı değil. Yaş ilerledikçe vücuttaki su oranı azalıyor. Hatta yaşlanma belirtisi olarak gördüğümüz birçok semptomun bedendeki su oranının azalması ile birebir ilişkisi var. Bu da özellikle ilerleyen yaşlarda su içmenin ne denli önemli olduğunun delili. Günlük su tüketimi konusunda hassas olmalı ve kontrollü bir şekilde, düzenli su tüketerek günü geçirmeye özen göstermelisiniz. 

İnsan için su hayat demek ancak günlük su tüketimi nasıl olmalı araştırırken bir anda 2 litre su içmenin zararlı olduğunu da görebilirsiniz. Zira bir anda çok fazla su içme böbreklerin suyu hızlıca dışarı boşaltmak için fazlaca çalışmasına, vücudun elektrolit dengesinin bozulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle bir anda litrelerce su içip saatler boyunca susuz kalmak yerine, gün içinde düzenli olarak su tüketmek oldukça önemli. 

Diğer taraftan günlük su tüketimi nasıl olmalı incelerken yemek sırasında su içmenin düşündüğümüz kadar yararlı olmadığı bilgisini de görebilirsiniz. Suyun mide asidinin seyrelmesine neden olarak sindirimin zorlaştırdığı iddiası mevcut. (Ancak bu iddianın bilimsel bir kaynağı yok. Midemiz yemeğin kıvamına göre salgılarını adapte edebilme yeteneğine sahip. (Kaynak) Bunun yanında su, lifli yiyeceklerin tokluk sağlama süresini kısaltırken bir yandan da mineral ve vitamin emiliminin zayıflamasına neden olarak gösteriliyor. Fakat bu argümanlar için de henüz net bilimsel bir sonuca ulaşılmış değil. Hatta yapılan çalışmalar, sıvı alımının sindirim hızı üzerinde etki etmediğini gösteriyor. (Kaynak) Bu nedenle herhangi bir endişe duymadan gün içinde yeterli sıvı alımına özen göstermelisiniz. 

 

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Daha önce Suyun Faydaları Saymakla Bitmiyor! başlıklı yazımızda sizlere su içmenin faydaları nelerdir anlatmıştık. Dilerseniz yeniden hatırlayalım.

  • Katı yiyecekleri daha kolay parçalayabilmek için ihtiyacımız olan tükürük salgısı suya muhtaç. Sindirimin sağlıkla devamı için günlük su tüketimi şart. 
  • Hava ısındığında, egzersiz yaptığınızda terlediğinizi fark etmişsinizdir. İşte ter, vücudu soğutmak, ideal ısıya getirmek için fonksiyonel bir kaynak. Elbette ter için de su alımına gerek duyuyoruz. Günlük su tüketimi yeterli olmadığında terleme nedeniyle yüksek oranda elektrolit kaybı yaşamamız olası. 
  • Su içmenin faydaları nelerdir incelerken kıkırdak ve eklemler için yararlarına rast gelebilirsiniz. Doku ve eklemlerdeki yastıklama için suyu ihtiyacımız var. 
  • Toksinlerin atımı için bağırsak hareketliliği, terleme, idrar yapma gerekli. Su olmadan boşaltımın da sağlıklı işlemesi mümkün değil. Su içmenin faydaları arasında boşaltım desteğini de saymalıyız. Böylelikle toksinlerden arınıyoruz. 
  • Günlük su tüketimi, düzenli olarak gerçekleştirildiğinde ağız sağlığı için de faydalı. Bakteri üremesine karşı etki vadeden su içme aktivitesi, ağzın sürekli yıkanmasını sağlayarak diş temizliğine de katkı sağlıyor. 
  • Cilt elastikiyetinin temel kaynaklarından biri de su. Cilt dokularının sağlıklı ve canlı görünümü için su içmelisiniz. 

 

Gün İçinde Ne Kadar Su İçmeli?

Günlük su tüketimi nasıl olmalı sorusunun yanıtı günlük aktivite miktarına, hava sıcaklığına, kişinin fizyolojik özelliklerine göre değişiyor. Ancak elbette bu ihtiyacın ortalama miktarından söz etmek mümkün. Gün içinde ne kadar su içmeli sorusuna ortalama bir yanıt arıyorsanız, gereksinimi 2500 ml kadar hesaplayabilirsiniz. Diğer bir deyişle bir yetişkin günde 2500 ml kadar su tüketmeli. Ancak bu miktar çocuklarda farklı. 3 yaşından sonra çocukların ortalama su gereksinimi 1-3 litre arasında değişiyor. 

Peki çay ve kahve de gün içinde ne kadar su içilmeli hesabına dahil mi? Uzmanlar diğer içecekleri hariç tutarak sıvı alımına odaklanmayı öneriyor. Yani, günlük su tüketimi nasıl olmalı hesaplarken kahve, çay, asitli içecek alımını dahil etmemelisiniz. 

Günlük su tüketimini zaman zaman unutabilirsiniz. Peki vücudun susuz kaldığını anlamak mümkün mü? Elbette, siz de günlük su tüketiminin yeterli olmadığını anlamak için vücudunuza kulak verebilirsiniz. Örneğin gün içinde yeterli sıvı almadığınızda, cildinizde kuruluk, baş ağrısı, baş dönmesi, ani kramplar, ağızda kuruluk, ağız kokusu fark edebilirsiniz. Bunun yanında zaman zaman zihinde bulanıklık da yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız su içmeye özen göstermeli ve eğer semptomlar ortadan kaybolmuyorsa mutlaka bir sağlık uzmanından destek almalısınız. Önerilerimizin tedavi amacı taşımadığını, bilgilendirme için sunulduğunu hatırlatmalıyız. 

 

Günlük Su Tüketimini Artırma Yöntemleri

Su içmenin faydaları nelerdir, günlük su tüketimi nasıl olmalı artık biliyorsunuz. Bu bilgiler ışığında siz de günlük su tüketimini artırma yolları arayabilirsiniz. Peki bir yöntemi var mı? Evet, günlük su tüketimini artırmak için şu yöntemlere başvurabilirsiniz: 

  • Üzerinde içtiğiniz miktarını gösteren ölçü işaretli mataralardan kullanabilirsiniz. Ancak plastik mataralar sağlıklı olmadığı için mutlaka cam alternatiflere yönelmelisiniz.
  • Telefonunuza su içme için hatırlatıcılar kurabilirsiniz. 
  • Her saat başında bir bardak su içmek gibi görevler belirleyebilir ve kendinizi şartlayabilirsiniz. 
  • Gözünüzün önünde su bulundurmak da bir yöntem, masanızın üstünde bir şişe su olduğunda su içmeyi daha sık hatırlayacağınızdan emin olabilirsiniz. 
  • Suyu tatsız buluyorsanız, daha çok içebilmek için içine tarçın, nane yaprağı gibi aromalandırıcılar ekleyebilirsiniz. 

Taşınabilir Su Arıtıcıları Nerelerde Kullanabilirsiniz? hemen öğrenin!

 

Etiketler: Defya
Haziran 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR