Soya İçeceği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Soya İçeceği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Soya içeceği, soya fasulyesi kullanılarak yapılan bitkisel bir içecektir. Süt alerjisi olanlar, veganlar ve hayvansal süt tüketmek istemeyenler için bir alternatif olan soya içeceği, protein, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besin kaynağı. Yapımı doğru yardımcılarla çok basit olan soya içeceği, baharatlar ve aromalar eklenerek farklı lezzetler de kazanabiliyor. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Soya İçeceği Nedir?
  • Soya İçeceği Nasıl Yapılır?
  • Soya İçeceği Faydaları Nelerdir?
  • Soya İçeceği Kalorisi Ne Kadar?
  • Soya İçeceği ile Neler Yapılır? Soya İçeceği Nerelerde Kullanılır?

Siz de özellikle hayvansal gıda tüketmeyenlerin vazgeçilmezi olan bu leziz içecek ile Defya aracılığıyla tanışabilirsiniz.

 

Soya İçeceği Yapmak için Defya Ürünleri

Henüz hiç soya içeceği yapmadıysanız ve denemek için sabırsızlanıyorsanız, mutfağınızda şu ürünlerin olduğundan emin olun. Defya’nın iyi yaşamı kolaylaştıran mutfak cihazları ile siz de soya içeceği hazırlamanın en pratik yolunu keşfedin. 

Soyabella, Tribest markasının dünyaca ünlü bitki bazlı içecek yapma makinesi. Süzgeçli filtreleri, geniş iç haznesi, sıcak içecek hazırlama fonksiyonu ile soya içeceği yapmanın en kolay yolunu evlerinize getiren cihaz, Türkiye’de bir ilk. Onunla soya içeceği yapmak için suda bekletilmiş fasulyeleri hazneye koymanız ve kapağı kapattıktan sonra “Hot” fonksiyonuna basmanız yeterli. Ortalama 30 dk içinde soya içeceğiniz en pürüzsüz haliyle bardağınızda! Üstelik cihaz çiğ içecekler, tonikler, çaylar ve çorbalar yapmak için de kullanılabiliyor. 

  

 

Soya İçeceği Nedir?

Soya içeceği, ıslatılmış soya fasulyelerinin suyla karıştırılması, ısıl işlem görmesi ve katı parçaların süzülmesiyle elde edilen pürüzsüz, süt benzeri bir sıvı. Hem tatlandırılmamış hem de tatlandırılmış versiyonları bulunan içecek marketlerde hazır olarak bulunuyor. Ancak işlenmiş gıdalar arasında yer alan içecek, evde katkı ve renklendirici içermeyen doğal versiyonu ile kolaylıkla yapılabiliyor. 

Hazır, paketli olarak alınan tatlandırılmış çeşitler genellikle rafine şeker gibi tatlandırıcılar ve renklendiriciler içeriyor. Genellikle sığır sütüne daha yakın bir lezzet sunmak için yağ, tuz ve vanilya kullanılarak tatlandırılan içeceklerin bazı versiyonlarında fındık veya çikolata aroması da yer alıyor. Daha uzun raf ömrü ve yoğun kıvam için hazır gıdalara koruyucu ve katkı maddeleri de ilave edilebiliyor. Evde yapılan sade soya içeceklerine ise soya fasulyesi ve su dışında hiçbir madde koyulmasına gerek bulunmuyor. Sadece istendiğinde, soya içeceği tarifi içerisinde tarçın gibi çeşnilere yer verilebiliyor. 

 

Soya İçeceği Nasıl Yapılır?

Dört kişilik soya içeceği yapmak için malzeme listemiz, özel reçetemiz sizlerle. Soyabella ile dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz içeceğin malzeme listesi de oldukça az kalemden oluşuyor. 

Soya içeceği hazırlamak için malzemeler: 

• Yarım su bardağı çiğ soya fasulyesi (akşamdan suda bekletilmiş)

• 4 su bardağı (1 litre) su 

Arzuya göre: 

• 1 çay kaşığı vanilya özü 

• 1 çay kaşığı tarçın

 • ¼ çay kaşığı deniz tuzu

Peki soya içeceği nasıl yapılır? Soya içeceği tarihi için gerekli malzemeleri tek tek ince filtreye ekleyiniz. Filtreyi motorlu kapağa nazikçe takmalı, sıkıca kapandığından emin olmalısınız. Karıştırma sırasında makinenin hasar görmesini önlemek için her iki parçanın da düzgünce sabitlenmesi oldukça önemli. Ardından cihazın haznesine 1 litre su koyabilirsiniz. Bu sırada hazne içinde yer alan 1 litre sınırını işaret eden işaret size yardımcı olacaktır. Dilerseniz seçtiğiniz tatlandırıcıyı, aromaları ve baharatları ekleyiniz. Devamında motorlu kapağı haznenin üzerine yerleştirebilirsiniz. İşte bu kadar! Şimdi “Hot” yani sıcak yazan düşmeye basın ve döngünün sonuna dek bekleyin. Döngü, ısıtma, karıştırma ve işleme dahil, takriben 25 dakika sürebilir. İşlem sonunda dikkatlice kıvamı kontrol etmek için motorlu kapağı çıkartınız. Hemen ardından daha kremamsı kıvam için Raw yani çiğ düğmesine basınız, içeceği biraz daha karıştırmak için 1-2 kez daha basabilirsiniz. Cihazın soğuması için en az 15 dakika bekledikten sonra damlama kabı yardımıyla filtreyi dışarı alabilirsiniz. Arzu ederseniz ek tatlandırıcı malzemeleri hazneye alarak yeniden karıştırabilir veya servise geçebilirsiniz. İçeceğinizi bir bardağa dökünüz, artık taze taze tadını çıkarma zamanı… Üstelik tüm soya içeceğini hemen tüketmek zorunda değilsiniz. Kalan içeceği buzdolabında muhafaza ederek maksimum 7 gün içinde tüketebilirsiniz.

 

Soya İçeceği Faydaları Nelerdir?

Soya içeceği tüketiminin birçok faydası olduğuna dair çeşitli çalışmalar bulunuyor. Soya içeceği faydaları arasında yer alan bilgileri kaynakları ile birlikte sizlere sunuyoruz, ancak tedavi amacı taşımayan bu bilgilendirmenin doktor onayı olmadan dikkate alınmaması gerektiğinin altını çizmek isteriz. İşte soya içeceğinin faydaları, 

  • Yüksek kolesterol, kalp hastalığı için önemli risk faktörlerinden biri. Yapılan bir çalışmaya göre, günde 1 bardaktan (240 mL) biraz fazlasına kadar soya içeceği tüketen kişilerde, 4-8 hafta boyunca LDL (kötü) ve HDL (iyi) kolesterol ile trigliseridlerde önemli iyileşmeler bildiriliyor. 
  • Bazı araştırmalar, içeceğin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğine dair umut veriyor. 
  • Enflamasyon, vücudun yaralanmalara ve enfeksiyonlara karşı doğal iyileşme mekanizması olmasına rağmen aynı zamanda otoimmün rahatsızlıklara kapı aralıyor. Soya içeceği faydaları arasında, iki önemli inflamatuar protein olan c-reaktif protein ve tümör nekroz faktörünü (TNF) anlamlı derecede azaltması da yer alıyor. 
  • Düzenli soya içeceği tüketimi hayvansal sütlere kıyasla kilo kaybına destek veriyor. Daha düşük yağ içeriği ve yüksek protein oranı ile soya, kilo kontrolüne imkan tanıyor. 

Soya içeceğinin potansiyel faydalarından yararlanmak için soya içeceği tarifini şekersiz yapmanız gerekiyor. Ayrıca organik soya fasulyelerinin üretim yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Diğer taraftan her gıda ürününde olduğu gibi içeceklerde de porsiyon kontrolü oldukça önemli. Az miktarda tüketmeye özen göstermeli, herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda mutlaka doktorunuzdan onay alarak beslenme planınıza eklemelisiniz. 

 

Soya İçeceği Kalorisi Ne Kadar?

Soya içeceği, sağlıklı bir alternatif arayanlar için önemli bir seçenek. Genellikle süt yerine kullanılan bu içecek, düşük kalorisi ile diyetlerde tercih ediliyor. Özellikle aromasız, tatlandırılmamış versiyonları tercih edildiğinde, bir bardak soya içeceği yaklaşık olarak 80 kaloriye denk geliyor. Protein zengini olan soya içeceği tarifi, evde yapıldığında katkı maddesi içermediğinden besin değerlerinden ve düşük kalorisinden çok daha emin olunabiliyor. 

 

Soya İçeceği ile Neler Yapılır? 

Soya içeceğini süt kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Örneğin, 

  • Soya içeceğini çorbalarınıza yoğunluk katmak için kullanabilirsiniz. Brokoli ve domates çorbalarına çok yakışıyor. 
  • Onunla tatlılar yapabilirsiniz. Hafif tatlılarınıza süt yerine, tarifteki süt miktarı kadar soya içeceği koyabilirsiniz. Tadının oldukça leziz ve hafif olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Kahve ve çay gibi içeceklerinizde tercih edebilirsiniz. 
  • Tofu ve yoğurt yapmak için kullanabilirsiniz. 
  • Soya içeceğini tek başına tüketebilirsiniz. 
  • Soya içeceği tarifini kullanarak yaptığınız sıvıyı aynı lor yapar gibi kestirip soya peynirimsileri hazırlayabilirsiniz. Benzer tarifimiz badem ricotta belki sizlere ilham verebilir.
 
Etiketler: defya
Mart 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR