Raw Food (Çiğ Beslenme) Rehberi: Doğanın En Saf Haliyle Tanışın

Raw Food (Çiğ Beslenme) Rehberi

Beslenme rutinimizi oluşturan tüm seçimler, sağlığımız üzerinde etkili. Ne yediğimiz kadar nasıl yediğimiz de önemli. Raw food yani çiğ beslenme diyeti adı verilen beslenme şekli de dünyada daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam arzu edenlerin seçimi oluyor. Birçok farklı yorumu olan bu beslenme tarzının vegan ve omnivor çeşitleri de mevcut. 19. yüzyıldan bu yana adım adım yaygınlaşan ve günümüzde en popüler dönemini yaşayan raw food beslenme tarzı meyve, sebze, kuruyemiş, ayıklanmış çekirdek, filizlendirilmiş tahıl, bakliyat ve fermente gıdaları içeriyor. Siz de raw food trendi hakkında daha fazla detay öğrenmek için çiğ beslenmenin faydaları yazımızdan faydalanabilirsiniz. İşte yazımızda bulacağınız diğer notlar, 

  • Çiğ beslenme için tercih edebileceğiniz Defya ürünleri yazımızda. Yaşamı kolaylaştıran aletlerle, hayatı pratikleştirebilirsiniz. 
  • Çiğ beslenme nedir tüm ayrıntılarıyla paylaşıyoruz. 
  • Peki bilim ne diyor? Çiğ beslenmenin faydaları konusunda merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. 
  • Son olarak Defya mutfağından çiğ beslenme için tarifler paylaşıyoruz. 

Çiğ Beslenme için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile çiğ beslenmenin faydalarını mutfaklarınıza getirecek kurular hazırlayabilirsiniz. Nem alan ancak meyve sebzeleri pişirmeden kurutma özelliği olan cihaz sayesinde tam ısı ve nem kontrolü elinizde. Üstelik İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısına (TST) sahip. 11 paslanmaz çelik raf ile farklı sebze ve meyveleri bir arada kurutmanız da mümkün.
  • Soyabella ile çiğ bitkisel içecekler mutfağınızda. Çiğ ayıklanmış yemişleri filtre kısmına yerleştirdikten ve hazneye su doldurduktan sonra tek yapmanız gereken cihazı çalıştırmak. Sadece saniyeler içinde bitkisel içeceğiniz hazır! Süt ürünleri yerine kullanabileceğiniz çiğ bitkisel içeceklerle siz de çiğ beslenme tariflerini hayata geçirebilirsiniz. 
  • Doğrayıcılar ile sebze ve meyveleri şekillendirebilir, tabaklarınızı zenginleştirebilirsiniz. Çeşitli salatalar, şekilli turşular, dilimlenmiş sebzeler ile raw beslenme rutinine biraz daha farklılık katmanız mümkün. Sebzelerden yaprak şeritler çıkarmak, spiral doğramak, saniyeler içinde sebzeleri sulandırmadan kesmek için Defya koleksiyonunu mutlaka incelemelisiniz. 

Çiğ beslenme tariflerimizi, reçetelerimizi ve reçetelere yardımcı çeşit çeşit cihazımızı incelemek için sizleri web sitemize bekliyoruz.

 

Çiğ Beslenme Nedir?

Genellikle dörtte üçü çiğ gıdalardan oluşan beslenme tarzına raw food yani çiğ beslenme tarzı deniyor. Çiğ beslenen kişiler çoğunlukla bitki temelli gıdalar ve çiğ beslenme tarifleri tercih ediyor. Kilo kaybı sağladığına inanılan ve birçok kişi için zayıflama diyeti yerine uygulanan çiğ beslenmenin faydaları kilo kontrolünden ibaret değil. Raw beslenme tarzının nasıl uygulanacağını anlattıktan sonra yararlarını da detaylandıracağız. 

Çiğ beslenme nedir, çiğ beslenenler neler yer? Farklı yorumları bulunan çiğ beslenmede genellikle çiğ meyveler, sebzeler, kuru meyve ve sebzeler, taze meyve ve sebze suları, filizler, çiğ ayıklanmış çekirdekler, çiğ yemiş ezmeleri, çiğ bitkisel içecekler, bitkisel soğuk sıkım yağlar, besin mayası, deniz yosunları, kuru buğday çimi, fermente turşular, arıtılmış su ve organik gıdalar tüketiliyor. Kimi tüketiciler ise suşi gibi çiğ balık içeren yiyecekleri, et kurutma sonucu elde edilen etleri, pastörize süt ürünlerini tüketebiliyor. 

Ancak raw food beslenme listesinde çoğunlukla işlenmiş gıdalar bulunmuyor. Hatta özellikle rafine yağlar, rafine şeker ve unlar, kahve, çay, alkol, makarna, sofra tuzu ve tüm pişmiş gıdalardan sistematik bir şekilde kaçınılıyor. 

Bu bilgiler ışığında çiğ beslenme için yemek hazırlamanın da kuralları olduğunu düşünebilirsiniz. Doğru, özellikle çiğ birçok gıdanın iyice temizlenmesi, fitik asit gibi bileşenlerden arınması için suda bekletilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, 

  • Çiğ kuruyemişler geceden suya bırakılıp sabah durulandıktan sonra tüketiliyor. 
  • Çiğ yenecek sebzeler karbonatlı suda bekletilerek önce tarım ilaçlarından arındırılmaya çalışılıyor. 
  • Genellikle durulandıktan sonra sirkeli suda bekletilerek olası böcek izleri ortadan kaldırılıyor. 
  • Raw beslenmede kurutmaya izin veriliyor. Ancak fırında yapılan işlem buna dahil değil. Çünkü fırında aslında ısıyla beraber ürünlerin pişmesi söz konusu. Oysa kurutucular kontrollü ve düşük ısıda, ürünleri pişirmeden nemden arındırmaya odaklı. Bu nedenle çiğ beslenenler kurutulmuş meyve ve sebzeleri tüketebiliyor. 
  • Smoothie ve juicelar da çiğ beslenme tarifleri arasında popüler olanlardan. Yapımı pratik ve leziz olan reçeteler, raw food yiyecekleri tercih edenlerin vazgeçilmezi. 
 

Çiğ Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Çiğ beslenmenin faydaları arasında birçok hastalığa karşı etki görmeyi umuyorsanız, olası faydalar sizi doğruluyor. Zira çiğ beslenmenin zengin besin değeri vadettiği aşikar. Üstelik pişirmeyle beraber kaybolan vitamin ve mineraller de vücuda direkt alınıyor. Elbette likopen gibi ısıyla aktive olan bazı bileşenler için bu bilgi doğru değil. Gelin çiğ beslenmenin faydalarına daha yakından bakalım, 

  • İşlenmiş besinlerde daha çok yağ, tuz, şeker bulunurken çiğ gıdalar genellikle daha az vücuda zarar veren içeriğe sahip oluyor. Bu nedenle çiğ beslenme daha az inflamasyon ve kardiyovasküler hastalık anlamına geliyor. (Kaynak)
  • Pişmiş gıdaların lezzet kazanması ve kıvam alması için bol yağ kullanıldığı biliniyor. Çiğ ürünlerin birçoğunda ise yağ, tuz oranı az olduğundan çiğ beslenmenin faydaları arasında dolaylı olarak kilo kaybı da bulunuyor. (Kaynak)
  • Çiğ ürünlerde bulunan canlı enzimlerin daha fazla enerji, daha temiz bir cilt ve daha iyi sindirim vadettiğine inanılıyor. Özellikle fermente ürün tüketimi bu savı destekliyor. (Kaynak)

Çiğ beslenmenin faydaları oldukça cezbedici ancak dikkatli olunmadığı zaman raw foodların yaratabileceği riskler de var. Özellikle doğru şekilde kurutulmamış etler, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve deniz ürünleri bakteriyel sorunlara neden olabiliyor. Çiğ gıdaların iyi temizlenmediğinde gıda zehirlenmesine neden olabileceğini de aklınızda tutmalısınız. 

 

Çiğ Beslenme İçin Tarifler

Defya mutfağında bugüne kadar onlarca çiğ beslenme tarifleri sizlerle buluştu. Onlar arasından seçtiklerimizi sizlerle hatırlatıyoruz, 

  • Raw Vegan Çikolata Tarifi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara imzalı. Kakao yağı ve Hindistan cevizi yağının başrolde olduğu bu tarifte kajular da önemli görev üstleniyor. 
 
  • Sebzeli Raw Vegan Wrap tarifimiz ise şef diyetisyen Buse Aktaş’tan geliyor. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz sağlıklı wraplerli kahvaltılarda rahatlıkla tüketebilirsiniz. 
 
  • Raw Yer Fıstığı Ezmesi de sağlıklı çiğ beslenme tariflerimizden biri. Kolay ve pürüzsüz kıvamlı bu tarifi hazırlamak için güçlü bir blender ve ısı kontrolü sunan bir kurutucu sahibi olmalısınız. 
 
  • Raw Vegan Karnabahar Ekmeği ile siz de sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Şef diyetisyen Buse Aktaş’ın spesiyal tarifinin hem çiğ beslenmenin faydalarını içeriğini hem de vegan olduğunu hatırlatmalıyız. 
Etiketler: defya
Eylül 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR