Soya Kreması Nasıl Yapılır?

Soya Kreması Nasıl Yapılır?

Vegan krema tarifi arıyor, katkısız, ev yapımı, kıvamlı bir krema yapmak için mutfakta saatler harcamanız gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Defya’nın pratik yardımcıları ile evde kaliteli bir soya kreması yapmak öyle kolay ki… Tek ihtiyacınız olan biraz soya fasulyesi, su, soyabella, bir tencere, bir tutam deniz tuzu ve bir ocak… Hazırsanız sizleri hiçbir işlenmiş gıda kullanmadan yemek, tatlılar hazırlarken değerlendirebileceğiniz soya kreması hazırlamaya davet ediyoruz. Yazımızda bulacağınız detayları şöyle özetleyebiliriz: 

  • Evde soya kreması yapmak için size yardımcı olacak Soyabella Defya ile şimdi Türkiye’de. Bitkisel içecek hazırlamaya yardımcı olan pratik cihaz sayesinde 15 dakikada içecek ve ardından kısa sürede krema elde edebilirsiniz!
  • Peki soya kreması nedir biliyor musunuz? Bilmiyorsanız alt başlığımızdaki açıklamalar sayesinde soya fasulyesinin en ipeksi hali ile tanışabilirsiniz.
 

Soya Kreması için Defya Ürünleri 

Tribest Soyabella bitki bazlı içecek makinesi, badem, yulaf, soya gibi birçok gıdadan içecek yapmak için kullanılan bir mutfak cihazı. Cihaz içinde yer alan öğütücü mekanizma, evde bitkisel içecekler hazırlamak isteyenler için kullanışlı bir araç. Üstelik farklı aromalar ekleyerek çeşit çeşit içecek, çay, tonik ve çorba yapabilirsiniz. Evde çiğ (badem, fındık, ceviz içeceği gibi) ve sıcak işlem gerektiren (soya ve yulaf içeceği gibi) bitkisel içecekler yapmanız onunla sadece dakikalar alıyor. Veganlar, süt alerjisi olanlar ve hayvansal ürünler tüketmek istemeyenler için pratik bir çözüm sunan bu cihaz, çiğ bitkisel içecekleri 30 saniyede, sıcak içecekleri ise 15-25 dakikada hazırlıyor. İnce/kalın filtre kullanarak içecekleri süzme işlemi tek bir hareket ile tamamlanıyor. Türkiye’de bir ilk olan Soyabella ile hayat kolaylaşıyor, bitki temelli tarifler pratikleşiyor. Siz de Tribest ürünlerini Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olan Defya aracılığıyla alabilirsiniz. 

 

Soya Kreması Nedir?

Vegan beslenme tarzını benimseyenler, süt alerjisi olanlar veya hafif bir krema arayanlar tarafından tercih edilen bitkisel ikamelerden biri de soya kreması. Soya fasulyesi ile yapılan ve fasulyeden kolaylıkla hazırlanan içeceğin yoğunlaştırılması ile elde edilen ürün, krema kullanılan hemen her yerde tercih edilebiliyor. Hem tatlı hem de tuzlu lezzetleri taçlandıran soya kremasının sade ve aromalı çeşitleri mevcut. Tamamen bitkisel içeriği sayesinde farklı nedenlerle hayvansal sütten uzak duran kişilerin kurtarıcısı olan krema, evde hazırlanabildiği gibi hazır olarak da bulunabiliyor. Ancak hazır paketli ürünlerin içinde bulunan katkı maddesi ve koruyucular nedeniyle ev yapımı üretim çok daha fazla tercih ediliyor. Özellikle evinde bitkisel içecek hazırlamayı bilen kişiler çoğunlukla soya kreması gibi içecekten yapılan tarifleri de evde üretmeyi seçiyor.

 

Soya Kremasının Faydaları Nelerdir?

Hayvansal süt ürünü olmadan kremamsı kıvam yakalamak, lezzetten ödün vermeden geleneksel tatlara yaklaşmak ve bitkisel içerik sayesinde kolesterol gibi sorun olabilecek noktaları düşünmeden krema tüketebilmek soya kremasının en önemli avantajları. Soya kremasının bilim dünyasınca kabul edilen kimi faydalarına geçmeden önce porsiyon kontrolünün ve güvenilir kaynaklardan fasulye almanın önemini hatırlatmalıyız. Siz de güvendiğiniz üreticilerden alacağınız fasulyeler ile evde soya kreması yapabilir, kontrollü bir şekilde tüketerek soya kremasının faydalarını bizzat deneyimleyebilirsiniz: 

  • Yüksek kolesterolün kalp sorunlarına yol açtığı göz ardı edilemeyen bir gerçek. Soya içeceği tüketiminin kolesterol değerlerini olumlu yönde etkilediği ve trigliseritlerde değişim sağladığı kayıtlara geçiyor. (Kaynak) İçerisinde yalnızca içecek bulunduran kremanın da bu alanlarda etkisini merak ediyoruz.
  • Yapılan çalışmalar soya bazlı gıdalar açısından zengin bir diyet alışkanlığı olanların inflamasyon kaynaklı kronik hastalık riskinin daha az olduğunu gösteriyor. (Kaynak)
  • Soya, tatlandırılmadığı, şeker ve yağ eklenmediğinde oldukça düşük kalori ihtiva ediyor. Bu da soya bazlı krema tüketiminin, yağlı ve süt içerikli alternatiflere kıyasla kilo vermeye yardımcı olabileceği izlenimi uyandırıyor. Elbette tüketilen miktarın ve krema içeriğinin bu noktada büyük önemi bulunuyor.

İşte soya kremasının faydalarını bu şekilde özetleyebiliriz. Ancak her gıdada olduğu gibi soya kreması söz konusu olduğunda da “ünlem” işareti koymamız gereken birkaç not mevcut. İlk olarak hazır soya içeceklerinin hem maliyet hem de içerik bakımından soru işareti uyandırdığı biliniyor. İçerisinde çok az öz bulunan, katkı maddesi, renklendirici ve koruyucu kimyasallarla dolu olan ve yüksek fiyatlarla, uzun ömürlü ambalajlarda sunulan soya kreması ve içeceklerinin sizlere bu faydaları sunmasını beklemek oldukça güç. Bu nedenle mümkünse evde soya kreması yapmalı ve içeceklerinizi kendiniz hazırlayarak içeriğinden emin olmalısınız. Taze hazırladığınız içecek ve yiyecekleri taze taze tüketerek iyi yaşama bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Vurgulamamız gereken bir diğer nokta da bilgilendirme amacıyla yazımızda yer verilen araştırmaların tedavi iddiası tanımadığı. Sağlığınız için mutlaka doktorunuza başvurmalı ve onun uygun gördüğü şekilde beslenmelisiniz.

 

Soya Kreması Nasıl Yapılır?

Evde soya kreması yapmanın kolaylığı sizleri de şaşırtacak. Eğer bir bitki bazlı içecek makineniz varsa, bizimle Defya mutfağına davetlisiniz. İşte Soyabella ile yalnızca dakikalar içinde soya kreması yapmanın püf noktaları… 

Soya kreması için gerekli malzemeler: 

  • Bir gece önce suda beklettiğiniz, yarım su bardağı soya fasulyesi
  • 800 ml su 
  • Bir tutam deniz tuzu 

Tarife, soya kreması nasıl yapılır detaylara geçmeden herkesin aklını karıştıran o notu düşelim, kuru soya fasulyesi miktarı yarım su bardağı olmalı. Fasulyelerin ıslandığında, suyla beraber hacim kazanmış halini ölçmüyoruz. Ayrıca kullandığınız suyun temiz içme suyu olması oldukça önemli. Eğer suyun temizliğinden şüpheniz varsa mutlaka British Berkefeld su arıtıcı modellerini denemelisiniz. 

12 saat kadar önce suya koyduğunuz, mümkünse 1 kez suyunu değiştirip duruladığınız ve soya kreması için mutfağa girdiğinizde süzdüğünüz soya fasulyeleri şimdi görev başında! Fasulyeleri nazikçe soyabellanın ince filtresinin içine alın. Hazneye 800 ml kadar suyu ekleyin. Motor başlığı filtreye takın ve hazne üstüne kapatın. Güç kaynağına bağladığınız cihazın tam kapandığından emin olduktan sonra her zamanki gibi sıcak içecek yapma modunda (Hot) çalıştırın. 15-20 dakika içinde cihaz soya fasulyelerinden nefis bir içecek yapacak, ısıtacak, karıştıracak… Sinyal sesini duyduğunuzda cihazı kapatarak biraz soğumasını bekleyebilir ve ardından motorlu başlığı damlama kabına alarak içeceğinizi bir tavaya/tencereye alabilirsiniz. 

Şimdi yapacağınız işlem sadece yoğunlaştırmak… İçine bir tutam deniz tuzu eklediğiniz içeceği orta ateşte sürekli karıştırarak yoğunlaştırmalısınız. Sadece dakikalar içinde kremanız hazır olacak, istediğiniz kıvamı elde edene dek üstte biriken kaymakları temizlemeyi unutmayın. Pişen ve yoğunlaşan soya kremasını bir kaba alarak oda sıcaklığına kadar soğutun ve sonra buzdolabında dinlendirin. Ardından arzu ettiğiniz tarifte kullanabilirsiniz. Afiyet olsun. 

 

Soya Kreması Nerede Kullanılır?

Çeşitli yemek ve tatlıları soya kreması ile tatlandırabilirsiniz. Nötr bir tadı olan kremayı tatlılarda kullanacaksanız biraz agave şurubu ve tarçın ile aromalandırmanızı öneriyoruz. Tuzlularda ise direkt kullanabilirsiniz. Peki soya kreması ile tatlanacak yemekler neler? 

  • Çorbalarınıza kıvam kazandırmak için soya kremasından yararlanabilirsiniz. 
  • Kremalı makarna, sebze graten gibi yemeklerde hayvansal süt içeren krema yerine soya kreması tercih edebilirsiniz. 
  • Kurabiyelerde, kek ve hamur işlerinde yoğun lezzet için kullanabilirsiniz. 
  • Çay ve kahvelerinizi daha hafif bir lezzetle içmek için krema ekleyebilirsiniz. 

Hayvansal süt içerek geleneksel kremaları nerede kullanıyorsanız soya kremasını da aynı tariflerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Siz yeter ki isteyin… Hemen her tarifin bitki temelli bir alternatifini yapabilir, mutfaklarınızda harikalar yaratabilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR