Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

Soğuk Kahve

Soğuk kahve, sıcak yaz günlerinde serinletici bir içecek olarak tercih ediliyor. Evde kolayca yapabileceğiniz en nefis soğuk kahve tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Siz de güne mükemmel bir başlangıç veya yorgun anlara anlamlı bir mola takan soğuk kahve için evinizde kafe kalitesini yakalayabilirsiniz. 

Kahvecilerin yaptığı lezzette ferahlatıcı bir içecek için güçlü bir blender cihazından destek alabilirsiniz. Köreltilmiş bıçağı sayesinde buzu bile saniyeler içinde parçalayan cihazlar, soğuk kahvenize kremamsı bir kıvam katıyor. Hızla hazırlayacağınız evde soğuk kahve tarifi için malzemeler: 

  • 2 su bardağı duble koyulukta kahve (kahveyi mükemmel sonuç için küpler halinde dondurmalısınız.)
  • 2 ¼ su bardağı Süt (Hayvansal süt kullanmak istemezseniz bitkisel içeceklerden de faydalanabilirsiniz.)
  • ¼ su bardağı Karamel Sosu
  • ¼ su bardağı Agave Nektarı (ya da tercih ettiğiniz başka bir tatlandırıcı)

Öncelikle yoğun bir şekilde kahve demlemelisiniz. Bunun için her 1 bardak için 2 çorba kaşığı filtre kahve kullanmayı deneyebilirsiniz. Soğuk şekilde kullanacağınız için cold brew demleme adımlarını tercih etmeniz önem taşıyor. Bunun için frech press içindeki iri çekilmiş kahvenin üstüne soğuk su koyarak ortalama 12-16 saat beklemelisiniz. Sonrasında kahveyi filtreden geçirmeniz yeterli. Artık evde soğuk kahve nasıl yapılır biliyorsunuz, kahvenizi direkt bu şekilde, soğuk olarak tüketebilirsiniz. 

Bizim, tarife biraz daha hareket katmak için önerilerimiz var. Kahvenizi demlendikten sonra, buz hazırlamak için kullandığınız küp buz yapıcı kalıplara dökebilirsiniz. Şimdi sıra onları dondurup nefis kahve küpleri elde etmekte… 1-2 saat içinde derin dondurucuda ideal kıvamı alan kahve küpleriniz hazırsa, evde soğuk kahve yapmanın diğer detaylarına geçebiliriz. 

Blenderınızın haznesine süt (bitkisel içecek de olur), agave şurubu, karamel ve dondurduğunuz kahve küplerini bir arada eklemelisiniz. Daha iyi çekim için en alta sıvıları üste buzları dökmeyi denemelisiniz. Ardından kapağı iyice kapatıp buz kırma fonksiyonunu harekete geçirmeniz yeterli. Orta hızda ortalama 30 saniye içinde karışım homojen ve kremamsı kıvama geliyor. Eğer sunumda da kahve küpleri olmasını tercih ederseniz, karışımı bardağa döktükten sonra üzerine birkaç kahve küpü ekleyerek estetik görünüm elde edebilirsiniz. 

Eğer evde soğuk kahve yapmak isteyen ancak karamel sevmeyenlerdenseniz,

  • Karamel yerine çikolata sosu kullanarak mocha yapabilirsiniz. 
  • Benzer şekilde balkabağı püresi ve baharat karışımıyla kafeleri kıskandıracak balkabaklı soğuk kahve tarifleri oluşturabilirsiniz. (Her bardak için toplam 1 çay kaşığı kullanacağınız baharatlarınız arasında eşit oranda tarçın, toz zencefil, muskat, yenibahar ve karanfil bulunmalı.)
  • Karamel yerine çikolata sosu ve yarım bardak kadar damla çikolata kullanmayı denediniz mi? Çikolata parçacıklı kahvenin spesiyaliniz olacağından emin olabilirsiniz. 

Frappe nasıl yapılır öğrenmek için videomuz sizlerle: 

Şimdi, evde mükemmel bir soğuk kahve yapmak için ihtiyacınız olan en önemli yardımcıları sizlere tanıtmalıyız. Soğuk kahve yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünlerini anlatarak başlayacağımız yazının devamında, 

  • Soğuk kahve nedir sorusunun yanıtını bulacaksınız. 
  • Ardından soğuk kahve yapmanın faydalarından bahsedeceğiz. 
  • Son olarak soğuk kahvenin besin değerini sizlerle paylaşacağız. 

 

 

Soğuk Kahve Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Su arıtma cihazları Defya’nın dilediğiniz her yerde temiz içme suyuna ulaşmanızı sağlayan yardımcıları… 6, 8.5 ve 12 litre boyut seçenekleri bulunan taşınabilir arıtıcıların içinde parazit ve partikülleri, kurşun ve PFAS gibi kirleticileri temizlemeye yardımcı seramik filtreler yer alıyor. Üstelik ürünlerin şebeke suyundaki florürü %99 oranında temizlemeye destek olan florür filtreli seçenekleri de mevcut. Siz de temiz su ile evde soğuk kahve yapımı için arıtıcılardan elde ettiğiniz temiz suya güvenebilirsiniz. 
  • Tribest Personal Blender buz kırabilen özelliği, paslanmaz çelik bıçakları ile hizmetinizde. Hem kahve öğütmek hem de homojen karışımlar elde etmek için tercih edebileceğiniz ürünün tüm kapları camdan imal ediliyor. Bu sayede içeceğiniz plastik ile temas etmeden karıştırma aşamalarını geçiyor. Hız ayarı size maksimum kontrol sağlarken Tek Dokunuşlu Anlık Çalıştırma Düğmesi ise dilediğiniz kıvamı elde etmenizi kolaylaştırıyor. 
  • Soyabella nedir henüz bilmiyorsanız dahi yakında Defya ailesinin seçkin üyesi ile tanışacaksınız. Bitkisel içecekler hazırlamanıza yardımcı olan Soyabella ile badem, soya, yulaf içecekleri yapmak çok kolay. Hem sıcak hem de soğuk bitkisel içecekler yapmanızı sağlayan makineden elde ettiğiniz vegan sıvıları kahve tariflerinde kullanabilirsiniz. Üstelik cihazın soyadan sıcak içecek hazırlaması ortalama 20 dakika, bademden soğuk içecek oluşturması ise 30 saniye alıyor. Baristaların sırrı olan cihaz ile siz de evde vegan kahveler yapabilir, sıcak veya evde soğuk kahve yapımında harikalar yaratabilirsiniz. 

 

Soğuk Kahve Nedir?

Kahvenin demlendikten sonra soğutularak içeceklere katılmasına veya cold brew adı verilen soğuk demleme yöntemiyle yapılmasına dayanan içeceklere soğuk kahve adı verilir. Genellikle espresso veya filtre kahve ile hazırlanan  tarifler hem sütlü hem de sütsüz olarak hazırlanabiliyor. En sevilen soğuk kahveler arasında iced Americano, iced mocha, frappe, mazagran, cold brew kahve sayılabiliyor. İçine krema, şeker, aromalı şuruplar katılabildiği gibi sade olarak tüketilmeleri de mümkün.

Genellikle kafelerde tercih edilen ve sıcak yaz günlerine serin bir mola getiren soğuk kahveleri evde hazırlamak da mümkün. Özellikle hemen hemen her eve giren makineler ile evde soğuk kahve nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça pratikleşiyor. Herkesin, herhangi bir uzmanlık gerektirmeden deneyebileceği evde soğuk kahve yapımı için güçlü bir karıştırıcı en temel ihtiyaç. Bunun yanında dekorasyona yardımcı olacak çeşitli aksesuarlar, bardak, süzgeç ve pipetler kullanmak da mümkün. 

 

Soğuk Kahve Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yapılan birçok çalışma soğuk kahvenin faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Elbette hayvansal süt, şeker ve şurup eklentileriyle bu faydaların bir kısmından bahsedemeyeceğimizi hatırlatmalıyız. Birçok soğuk kahve faydası direkt soğuk demlenen filtre kahve ile ilişkili; 

  • Kahve beyin aktivitesinde artış sağlıyor. Enerji verici ve konsantrasyon artırıcı özelliği ile dikkat çeken kahvenin en yüksek kafein içeriği ise soğuk formda karşımıza çıkıyor.
  • Sıcak veya soğuk, daha çok kahve içenlerin tip 2 diyabete yakalanma riskinin daha düşük olduğu araştırmalarda dikkat çekiyor. (Kaynak)
  • Antioksidan etkili kahve, serbest radikallerle savaşa yardımcı oluyor. Bu yolla, hücre hasarına, kanser ve artrit gibi sorunlara karşı önleyici olabileceği düşünülüyor. (Kaynak)
  • Soğuk kahve içeriğindeki metabolizmanızı hızlandıran epinefrin ve norepinefrinde ile kilo vermeye katkı sağlıyor. 

 

Soğuk Kahvenin Besin Değeri Nedir?

Kahvenin besin değerini ve kalorisini belirleyen içine sonradan eklenen içerikler. Örneğin 1 fincan evde soğuk kahve yapımı ile hazırlanmış cold brew kahve sadece 60 kaloriye karşılık geliyor. Oysa sütlü ve buzlu kahvenin porsiyon başına 140 kcal’e kadar çıkabiliyor. İçine eklenen şeker, yağlı süt ve şurup oranı arttıkça soğuk kahvenin kalori değeri de yükseliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca şekersiz ve şurupsuz evde soğuk kahve yapımına yönelmek önem taşıyor. 

Tadı damağınızda kalacak evde soğuk kahve nasıl yapılır merak ediyorsanız, Defya ürünlerinden sipariş vererek mucizeleri mutfağınıza taşıyabilirsiniz. Daha çok içecek ve yiyecek tarifi için ise Defya’nın tarif sitesindeki geniş arşivinden yararlanabilirsiniz. 

Bulletproof kahve, kurşun geçirmez kahve nedir öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

 

Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR